Deja vu

2016. ősze volt...

A lány Maupassant-t olvasott, ez került a keze ügyébe, anyja fiókjában találta... hmm, talán leköti a figyelmemet — gondolta. Sétálni indult, pedig szeles napnak ígérkezett ez a mai. Sebaj, szvettere majd megvédi és a történet heve...

Az ifjú a kalapját megfogta, mert egy hirtelen szélroham alákapott.

Veszélyben a méltósága, ha netán giccses módon leverné róla az anyatermészet. Kihúzta ismételten magát és elindult a platánsoron, alig jártak erre emberek, csak a merészek, mint ő, vetemednének sétára ilyen fölöttébb kellemetlen időben.

Ősz volt, a levelek haláltáncukat járták.

Amikor meglátta őt, kezében könyvet tartva, erősen koncentrált a benne lévő, minden bizonnyal értékes tartalomra. Hajának lensátra ráborult a lapokra, talán izgalmas szerelmi történet szálai szövődtek a sorok között.

Tekintetét a platánsoron áthaladva sem emelte föl. — Mintha magamat látnám, amikor belemerülők az olvasás gyönyöreibe...

Jártam már én is így, szinte azonosulok a történettel, s beleélem magamat az eseményekbe, a korba.

Igen szép leány volt, napszítta szőkesége visszaverte a fáradt Nap fényeit.

Az ifjú ösztönösen megigazgatta csokornyakkendőjét, ahogy közeledett, mégsem illik ferde nyakdísszel megszólítani e szépséget — mert ez volt a terve.

Most némi bizonytalanságot szült bensőjében. Ritka érzés lehetett nála, ha tudjuk, amúgy magabiztos volt. A spontán ismerkedések  mestere címet is kiérdemelte. Persze ezt a kávéházi barátai sütötték rá, hódításai nyomán ítélkezve. Tudják is ők, gondolta a fiatalember. Ekkor vett egy nagy levegőt, hogy zavarát leplezze, bátorságot gyűjtve megszólította.

— Kisasszony! — szólt elvékonyodó hangon, de közben megköszörülte torkát, mert amúgy baritonhangja volt, talán az izgalom, az okozhatta e kicsiny bicsaklást a hangszálaiban.

— Megmondaná, hány óra lehet? — Ennyire tellett tőle ebben a helyzetben, eléggé gyengécske kezdet.

A lány hirtelen megtorpant, fölnézett, eleinte még másutt jártak a gondolatai, de már kezdett kitisztulni a tekintete, amikor ráemelte, gesztenyeszín szemét.

— Khm... hogyan? Ja, hány óra? Hát, pontban négy lesz...

Fura pasas az előtte álló, valahogyan nem idevalósi, vagy ilyesmi, futott át az agyán a lánynak...

— Bemutatkozhatom? — szólt a férfi, s közben a kalapját megemelte (de most nem a szél).

— Ja, persze — mondta a lány.

— Nevem, minden tisztelettel, hölgyem: Georges Duroy, csak így egyszerűen, persze, valaha őrmesterként tengettem napjaimat, de ez most nem fontos. Kegyedet bizonyosan ez nem is érdekli.

A lány ekkor ejtette le a könyvet, mert a férfi éppen a keze után nyúlt, hogy, megdöbbenésére kezet csókoljon neki. Majdnem elkapta, de valamiért azt érezte, nem szabad elrántania, udvariatlan lenne. A lány hebegve mondott köszönetet, mert a férfi eközben udvariasan felvette és kezébe adta az aláhullott regényt.

Miközben elcsodálkozott, elhűlve észlelte, vagyis tudta, Bel Ami áll előtte...

Na, az ilyen regények az ütősek, gondolta magában, megdörzsölte a szemét, de a férfi még mindig ott állt, teljes életnagyságban.

Valahogy, mégis ismerős volt a helyzet, nem tudta miért.

 

Ijedtében sarkon fordult és elfutott, jó messzire, de a könyvet továbbra is ott szorongatta karcsú kezében, mint egy újra megtalált kincset.

 

 

 

 

 

 

CsatolmányMéret
Kép ikon plat.jpg15.81 KB

Hozzászólások

Csilla képe

Kedves történet, persze kicsit nem árt ismerni az említett regényt. Rég olvastam Maupassant-t, de annakidején faltam a novelláit. Regényeiből csak kettőt olvastam, ezt, A szépfiút és az Egy asszony életét. Nekem ez utóbbi jobban tetszett, habár végtelenül szomorú...

 

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves Csilla!

Reméltem, hogy sokan olvasták, anno ezt a regényt, én jómagam, 2-3000, regényt novellát, verset olvastam fiatalon el, ami mára csak még több lett, örülök minden percnek, amit erre áldoztam, mert ez indított arra, hogy tollat ragadjak, habár mostanában megkérdőjelezem ennek létjogosultságát, hogy volt-e értelme, van-e helyem a verselők között, mert már kételkedem magamban, a tudásomban, tehetségemben, ha van nekem ilyenem...Köszönöm, hogy olvastad.
Erzsike

Csilla képe

Mi váltja ki ezt a kételkedést, Erzsike, mivel nem vagy elégedett? Bár én állítom, hogy az önhittségnél milliószor jobb és előrébb vívő, ha szigorúak vagyunk magunkhoz, de azért nem szabad túlzásba esni az "önostorozással", pláne, ha tisztában vagy a tudásoddal és értékeiddel! 

:)

 

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves Csilla!

Hát ez az, nem vagyok tisztában semmivel, mindig bizonytalankodom, hogy jelentős, avagy jelentéktelen alkotó vagyok-e? Sorsom adja a választ, érzékenységem a versekre is ez adja, meg föltétlen alázat a műfajjal szemben, de sosem vagyok elégedett magammal, mindig többet és többet akarok tudni, adni, ha érezhető ez. Néha nem látom értelmét e küzdelemnek, van úgy, hogy nem tudom mit kezedjek a sok előáramló ötletekkel, versekkel, de rajtatok kívül értékeli ezt valaki? Nem úgy tűnik, alig olvasnak verseket az emberek, ha meg olvasnak, inkább a modernekdő, érhtetelen műveket tarják nagyra, azokat az alkotókat támogatják, éltetik, azokra figyelnek fel, akik nem arra érdemesek munkáik alapján, rám seki sem fog emlékezni, mert senki sem vagyok csak egy öregedő nő, aki szerette a verseket...Ölellek: Erzsike