Forum Hungarorum

Ha most száll repülőd fölébe,
a Forum Hungarorum kihalt.
S kik esküsznek
a magyarok istenére,
csonttá aszalják
a magyar ugart.

Ha keresnéd arany kalászát,
ne a Démosz zsebében kutasd.
Rövid lánca
az adósrabszolgaságnak
Krőzus trónjához
nem enged utat.

De ha látsz felbőszült szenátort,
hogy elődje szennyesében ás,
ne csodálkozz,
munka helyett Justitia
kardját lengetni
még nagyobb hatás.

De jön-e majd Új Demokrata,
egy szépreményű, magyar Szolón?
És riposztja
romlásba dönti önjelölt
Peiszisztrátoszunk
a rogyott trónon?

Néró égő Rómája lettünk,
Démoszunk nem a maga ura.
Csak vigyázzunk:
mert ideér Trákiából,
hős Szpartakuszunk
bőszült tábora...

Hozzászólások

Mysty Kata képe

 Azt kérded "jön-e Új Demokrata"?   

  --         Jogos , de honnan? ...meg aztán miért is

   hiszen  "     rövid lánca

              az adósrabszolgaságnak
                  Krőzus trónjához
                 nem enged utat."

     Senkinek  és semminek nincs több esélye!

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

hogy miért, az benne van a versben...

Ja és én mindig várom, hogy megszülessen az, aki majd nem akar Peiszisztrátosz lenni. Talán megérem.


Mysty Kata képe

  Kívánom Neked szívemből,  várd türelemmel, csak  a lánc még rövidebb ne legyen.

  Én már  biztosan nem érem meg. A gyerekeim  31. 35. évesen sem túl optimisták...

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

Köszönöm, Joe, , hogy megosztottad ezt a véleményt. Valóban, nagyobb a szabadsagunk, nekünk, akik versbe szedjük ezt az analogiat. Nem tudok egyébként ennek gátat vetni, hiszen a történelem az egyik szenvedélyes tudományterületem...
A hozzafuzott kérdésed tekintetében nekem is vannak kétségeim, de ezen nem tudok közvetlen módon segíteni, közvetve, a vers útján talán igen.


lnpeters képe

Félelmetes, de teljesen igazad van, Toma - ez a helyzet. Én is Szólón habitusától remélek változást.

Pete László Miklós (L. N. Peters)

És talán hamarabb hivatalba lep, mielőtt Róma leég, vagy Szpartakusz seregei ideernenek...


Jó vers.
Ám szerintem a Démosz sosem volt önmaga ura. Nem is lesz soha, az csak a látszat. 
Persze álmodozni mindíg lehet egy szebb világról, csak éppen néhány alapvető tényező miatt, amely ezt megakadályozza, ilyen nem létezik. Az egyik ilyen alapvető tényező: az ember.

Miki, igazat adok neked. Tekintsük akkor ezt falanszter képnek, ami egy ideális jövő/múlt helyzetet ír le. Mint látható visszanezve ez a Római Birodalomban is csak rövid szakasz volt. A fényes időszak csaszarokkal működött. Így a bukás is velük ment végbe.

Jó kérdés, hogy melyik periódus jobb.


"Ideális helyzetek" a nosztalgiában kerülnek elő, ami ugyebár valóságosan csak a fejünkben létezik, egy hamis múltkép. Nem vagyok biztos benne, hogy mindenki "fényes időszak"-ként élte meg, amit mi annak gondolunk. Könnyen lehet, hogy dédunokáink a mi selejtes demokráciánkat fogják irigyelni, ahogyan sokan ma a Kádár, vagy Horthy nevével jelzett rendszerek valamelyikét irigyelik, vagy visszasírják.
A másik hamis kép a jövő ábrándja, amely szintén nem létezik. A jövőnek ez a képe közelíthet a valósághoz, amennyiben a realitás talaján állva maradunk. Az ábrándokkal, vagy az  ideológiákra épülő jövőképekkel az a baj, hogy a valóság egy-egy igen fontos szeletét mindíg figyelmen kívül hagyják! Például azt, hogy bármennyire is szeretnénk, az ember a valóságban egyáltalán nem jó, nem megértő, nem toleráns, nem önzetlen... Összességében az ember egyáltalán nem úgy viselkedik egyénként sem, de tömegként méginkább, mint ahogyan azt elvárnánk tőle! Az ember természeténél fogva kiszámíthatatlan! Nem lehet előre megmondani, hogy mi mellett, vagy mi ellen fog kiállni. 
Nem lesz Új Demokrata! Nem jön semmilyen Szolón! Csak a puszta két kérges tenyerünk létezik, amivel dolgozhatunk, meg az értelmünk, amely által a saját egyéni életüket megpróbálhatjuk etervezni. No, meg a hitünk, amely reményt adhat a jövőnk számára, amely a céljainkat megerősíti, ami a lendületet adja.
Egyébként meg az is lehet, hogy mai demokratáink képzelik új Szolónoknak önmagukat, talán mindegyik oldalon. :)

Részletekben egyet kell értenem veled. Abban, hogy az ideálisnak tűnő, műltbéli helyzetek nosztalgiát teremtenek, abban tökéletesen egyetértek. Így voltak vel akár az én szüleim is, sokszor hallottam, hol a régi biztonság stb...

A hamis jövőkép ábrándját nem osztom teljesen veled. Realista ember vagyok, de az én életemben a remény és a hit (persze gondolom a te életedben is) nagyon fontos szerepet játszott. Átmentem egy-két dolgon, ami csak nagy reményekkel volt kivitelezhető. Ugyanilyen nagy reményeim vannak az élet más területén is.

Hogy jön-e Új Demokrata? Azt mondod, nem, csak a kérges kezünk, tenyerünk létezik, amivel dolgozunk. Talán, talán lesz valaki, aki a kérges tenyerét erre fogja használni. Tisztának kell lennie, nagyon, az biztos. Jelen pillanatban nem látni ilyen fedhetetlen embert. Valószínűleg nem csak szenátoraink, hanem Peiszisztrátoszunk (mindkettő) azt hiszi, hogy Szolónként menetel előre a tröténelem viharában... mindegyiknek megvan a maga viziója, ami nem feltétlenül egyezik a mienkkel.

Ugyanazt az idealizmust, elérhetetlen jövőképet fogalmazhatjuk meg a "tökéletes szerelemmel" kapcsolatban is (mennyi vers született róla), hiszen az ilyen, valószínűleg nem létezik, hiszen két ember kapcsolata egymás mellé csiszolódásokból áll, tökéletes formát viszont nem biztos hogy elérik. Az emberek még is vágynak rá.

De, mi költők, amatőr írók, mi kiénekelhetjük ezt a jövőt. És ez már alapvetően reménnyel telt el, hiszen volt idő, amikor ilyen verssért bebörtönöztek!!! :)


Az ismereteim nem elegendően mélyek ahhoz, hogy a versben szereplő minden személy neve mondana nekem valamit - de enélkül is érteni vélem a szándékolt mondandót. Nagyon jó az indítás, mert szinte azonnal beugrik egy másik sor: "Ki gépen száll fölébe..." És talán nem is véletlenül indul így a vers, mert végül ugyanúgy kétséget, kételkedést fejez ki, mint a felmerülő másik vers címe: "Nem tudhatom".

A Forum Hungarorum összetétel nagyon szerencsés: bár ilyen néven nyilván soha nem létezett, de azonnal tudható, hogy az öntudatos, szabad magyar polgárok szabad szólási jogának megnyilvánulási teréről, a választási (és választhatósági) joggal való éléséről van szó. Hogy a nép adós lenne? Szerintem nem az, legfeljebb erőszakosan rá lett hárítva ez az adósi viszony. Ugyanakkor a modern állam - amelynek magának is szolgáltatónak kellene lennie - csak úgy működhet, hogy adósi viszonyba kerül azokkal, akik az ő számára szolgáltatnak. És ebből a szempontból szerintem közömbös, hogy a hitelező maga is belföldi-e vagy sem.

Lehet, hogy megjeleniki majd egy Új Demokrata; csakhogy nincs más módja nézeteinek hatékony kifejtésére, mint hogy részévé váljék annak a gyülevész csordának, amelyet parlamenti képviselőknek nevezünk. Ha pedig részévé válik, akkor hasonul is majd hozzájuk. Ne legyenek illúzióink, és akkor kisebbet csalódunk. Talán ellentmondás, de állítom: vannak társadalmak, amelyek éretlenek a demokráciára, akár önmaguk "vívják ki", ahogyan azt mostanában mi hisszük (tévesen), akár mások igyekeznek rájuk erőltetni. És hogy Spartacus? No nem, itt és most nem. Az a sportklub a múlté.

Amúgy a versnek nemcsak a mondandója tetszik, de a formai megvalósításban sem találok hibát, így hát fejet hajtok a szöveg és a szerző előtt.

Miklós, köszönöm hozzászólásodat és főhajtásodat. Való igaz, nem egy elkapkodott vers, magja, évekkel ezelőtt született alternatív történelemről szóló írásom. A cím, a Forum Hungarorum is innen jön. Talán egyszer lesz időm befejezni. Így köszönöm a címre tett megerősítő megjegyzésedet, bizonyította, hogy érdemes majd vele foglalkoznom egyszer.

Valóban a "Nem tudhatom" "ki gépen száll fölébe" sora meghatározó indítása nagyon is tudatos, evvel szerettem volna magyar történelmi, kultúrűlis keretek közé helyezni a verset, és mintegy olyan magasra vinni, ahonnan jól látszik a Forum Hungarorum üreslő tere. Nem akartam nagyszerű költői idézetekkel teleszórni, és megfullasztani a verset, öncélúan felhasználni ezeket, mint ahogy teszik talán mások, de a "magyar ugar" képe Adynál vagy az "a magyarok istenére" vagy "aranykalász" Petőfinél még tovább bővíti ezt (és talán nem teszi fullasztó ismétléssé a verset, nem tolakszik előtérbe, legalább is magam nem érzem, ha te sem , akkor a vers jónak kell hogy legyen).

Az adósrabszolgaság fölött nem tudok ellépni. Kicsit élesebben akartam megfogalmazni, hogy azért a Démosz is felelős a saját helyzetéért, talán egy másik versben majd. Nem csak a Pénzgólem, hanem az egyén is felelős érte, kinek hódol. Az adósrabszolgaság a római történelem egyik sarkalatos pontja, megszüntetése Szolón egyik legnagyobb vívmánya. (amit a jelen pollitika is próbál különböző intézkedésekkel). Ugyanakkor Peiszisztrátoszaink (mindkettő, talán több is) a politika más területén elköveti a szokásos hibákat, és türannoszi uralomra törekszik. Így Szpartakusz eljövetele, bármennyire sem reális és Sportklub jellege van :), de azért létező kép, és az utcán hangot ad ellenkezésének a bőszült tábora...

Mégegyszer, köszönöm, jó volt erről beszélgetni.