Testvéreim, a fák…

Előre is bocsánat azoktól, akik érkezésemkor így éreztek a fákkal kapcsolatos, „beszűkült” versbéli témaválasztásom miatt: „Itt is a fákat írja, a téma igen beszűkült a verseiben.” … írta valaki a verseimet értékelők közül.

„Valószínűleg a fák szimbolikus jelentéssel bírnak Vali verseiben, mert többször megjelennek. Ezt nem tartom hibának.” – igen, valahogy így van, és szívből örülök e véleménynek. Keresem, kutatom a fák titkos életét, üzeneteit az embernek, régmúlt emlékeimet, amelyek legtöbbje a fenyőerdők-övezte kis völgyben bújó vasi falucskához, gyökereimhez húz vissza, megidézve szüleimet és a mesebeli kertet, anyám és apám természetszeretetét, a csípős gyantaillatot, a gyaluforgács és fűrészpor illatát, amely apám lényébe ívódott, akinek keze alól bámulatos tárgyak kerültek ki a kidőlt fák feldolgozása során.

A fák testvéreim…Szeretem őket, talán ezért szólok hozzájuk néha.

Most csak egy kis négysorossal gondolok rájuk a kényszerű bezártságból, talán még időben figyelmeztetve az elgépiesedő korban vágtázó embert: ne tarold le az erdőt! Ne vágd ki a fát!

Sírnak a fák

Rám hull az este, rám az ősz is,
hallgat a táj, a csend vacog,
elszenderülnék, de jaj, az ágam!
– letarolt test mellett nyöszörög.

Találtam egy csodát, amit ámulattal adok tovább:

http://www.borsonline.hu/aktualis/tudta-lassu-dalt-enekelnek-a-fak-mutatjuk-milyet/181420?fbclid=IwAR1rF-r7P0yg1CVf3B-aRAWEHjPrLw0DirX-4JY7AdMupoY9XrlalnkwHPQ

Ajánlok egy különleges könyvet is ebben a kényszerű elcsendesülésben:

https://moly.hu/konyvek/peter-wohlleben-a-fak-titkos-elete

Hozzászólások

hubart képe

Kedves Vali, örülök, hogy megosztottad velünk fákkal kapcsolatos gondolataidat. A fákról sosem lehet eleget írni,  prózában, versben mindent megérdemelnek az embertől, hiszen nagyon sokat köszönhetünk nekik!  :) 

gosivali képe

Köszönöm. Nagyon örülök, jó, hogy nem vagyok egyedül a fák szeretetével. 

Csilla képe

Csatlakozom hozzátok, én is szeretem őket, a rokonaink. Számomra olyanok, mint a bölcs, sokat tudó, csendes öregek :) 

 

gosivali képe

Igen, Csilla, szépen mondtad. Csatlakozom... :)