Újra indul a Kelet felől

Madár János tájékoztatása szerint, 2014-től havi rendszerességgel újra indul a Kelet felől szépirodalmi folyóirat. A lap nevét Váci Mihály azonos című verse adta. A 2003-ban – a Váci Mihály Irodalmi Körrel közösen- kiadott Kislexikonukban is megfogalmazták:

”A modern költészetnek – mert hisz minden jó költészet: modern – szürrealizmus hajtotta hullámai úgy futnak előre, hogy szinte a teljes feledésbe tiporják egy, a jövő felé épp oly frissen igyekvő taréjáramlatot. Withman volt a távoli Neptunusa…Unanimizmusnak hívták, és még Eluard is büszkén vallotta, őt ez az áram hozta a modern vizekre. Az unanimizmus szótárilag közös lelkűséget – tehát nem lelki közösséget – jelent: költőileg: hogy ne egy-egy lélekről, sorsról beszéljünk, hanem arról a lélekről – és sorsról -, amely mindannyiunkban egy.” 

 Hozzáteszem – saját példám felmutatására -, hogy a Kelet felől folyóirat mindig fontosnak tartotta, hogy a pályakezdők és az országosan ismert alkotók közelebb kerüljenek egymáshoz. S ez a mai brancs-alapú, kánonizmus terhe alatt nyögő szépirodalmi lapstruktúrában üdítő kivétel.

A Kelet felől folyóirat alapítói között szerepelt Madár János, Barcs János, Bertha Zoltán, Cseh Károly, Cselényi István Gábor, Hatvani Dániel, Tóth-Máté Miklós és még sokan mások. A folyóirat alapító főszerkesztője Madár János volt. 2004 decemberéig havonta jelent meg. 2007-2010 között évi egy keménykötésű antológia – Arcok és énekek című – jelent meg a folyóirat szellemiségét őrizve. Kiadását - új szerkesztőbizottsággal, melyet Fazekas István vezetett - 2011-ben Százhalombatta Város Önkormányzata vállalta fel, ebben a formában azonban csak egy számot ért meg a folyóirat…

  Talán jövőre, az eredeti szerkesztőségi felállás okán, ismét hosszú távon megjelenő médium lesz a Kelet felől. Kapható lesz újságárusoknál és az Írók Boltjában egyaránt.

Vasi Szabó János

Cikkek: