Gondolatok Nemes Lucával - a Szülőföldem Ifjúsági Verspályázat II. korcsoportjának győztesével

Gondolatok Nemes Lucával a Szülőföldem című pályázatunk második korcsoportjának első helyezettjével. Luca tizenhat éves tanuló. A díjat A Duna-part c. versével érdemelte ki.

  • Luca, egy ifjú leányzót mi sarkall a versírásra a mai világban?

Többnyire csak a magam szórakoztatására írok verseket, jól esik, ha meg tudom fogalmazni a gondolataimat. A versek ritmusa lenyűgöz, örömet okoz, ha kiismerhetek, elsajátíthatok egy versformát.

  • Otthonról hoztad, vagy az iskolában szeretted meg a lírát?

A versek szeretetét már kisgyerekkoromban megtanultam, de a költészet iránti érdeklődést nem a családom vagy az iskola oltotta belém.

  • Mi lebegett a szemed előtt, amikor jelentkeztél a pályázatunkra?

Eleinte semmiféle pályázatra nem akartam jelentkezni, puszta kíváncsiságból nézegettem a pályázatfigyelő oldalakat. Viszont megfogott ennek a pályázatnak a szellemisége, és nem tudtam ellenállni, amikor szabályos disztichonról olvastam. Sajnos nem sok embert ismerek, aki érdeklődne a klasszikus verselés iránt, így felüdítően hatott rám a kiírás. Arra gondoltam, nem árthat, ha beküldök egy verset.

  • Kik voltak a felkészítő tanáraid?

A versírásra senki nem készített fel. Az irodalomtanárom említette, hogy nézegessem az interneten a verspályázatokat, ha érdekel az ilyesmi, de nem segített a felkészülésben.

  • Mik a kedvenc tevékenységeid a versíráson, olvasáson kívül?

Szeretek biciklizni, íjászkodni, és van két kutyám meg egy macskám, akikkel szintén sok időt töltök.

  • Vannak terveid a közeljövőben a versekkel, az írással kapcsolatosan?

A versírással egyelőre az a tervem, hogy igyekszem minél többet fejlődni. Természetesen a jövőben is szívesen foglalkoznék irodalommal. Most szeretnék tanulni, gyakorolni és egyre jobb verseket írni.

  • Pedig tudnod kell, hogy Dunapart c. versed az összesített ifjúsági kategóriában a legjobb lett, és a felnőtt kategóriában is megállta a helyét (felkerült a Parnasszus gerincére) ! Igazán nagyszerű vers. Melyik az a versed, amely a legtöbbet elárul rólad?

Sajnos nincsen túl sok versem, főleg nem befejezett, kiforrott verseim. Nem tudnám megmondani, melyik árul el a legtöbbet rólam.

  • Hogyha maximum öt mondatban kellene összefoglalni, azt hogy milyen ember vagy,  mit mondanál?

Azt hiszem, eléggé magamnak való ember vagyok, bár mindig szeretem meghallgatni mások gondolatait. Érdekel a többi ember, az emberi kapcsolatok leképezése az irodalomban. Az állatokat is szeretem, próbálok úgy élni, hogy közben figyelembe vegyem az érdekeiket.

  • A Magyar Parnasszus az Élő Magyar Líra Csarnoka Szerkesztősége nevében azt ígérhetem, hogy figyelni fogunk irodalmi munkásságodra, és ha igényt tartasz rá, a versekkel, versírással kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolunk, segítjük törekvéseidet. Köszönöm szépen kedves Luca, örülök, hogy jobban megismerhettünk. További sok sikert kívánok!

 

Sea Miller, a Magyar Parnasszus szerkesztője

Cikkek: 

Hozzászólások

Mysty Kata képe

 A jól irányított beszélgetésben Luca sem okozott csalódást, hiszen a jövőt illetően a tanulásra fekteti a hangsúlyt, ebben jól érzékelhetően a tudatos verformák megtanulását tervezi, a versírás folytatása nem kétséges. Szívesen gyönyörködtem volna Luca fényképében, kutyusai társaságában,netalán erdélyi kirándulásának élményeit megörökítendő   fotói közül is... Még egyszer gratulálok szeretettel a verséhez, az I. helyezéshez , s kívánok vidám  eseménydús vakációt!

      drmisztinékata

   amatőr versírő , Parnasszus szerkesztő

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

M. Karácsonyi Bea képe

Valóban szebb lett volna képpel, de mivel Luca még kiskorú, nem kértem tőle.Ha mégis szertné, hogy az arca is a szép eredményéhez társuljon- és a szülei is beleegyeznek, hogy a fotója az interneten legyen-, akkor küld egyet a levélcímemre és beillesztjük.

Judit képe

Kedves Luca, gratulálok nagyszerű versedhez, és még sok-sok sikert és legfőképpen örömöt kívánok neked a verselésben! 


Tökéletesen tetted, Sea!