Molnár József – A Csarnok új tagja

1961. szeptember 6-án születtem Vácott, ahol azóta is élek. Érettségi vizsgát a Lővy Sándor Gépipari és Gépgyártás-technológiai Szakközépiskolában szereztem. Ezután felvételt nyertem a katonai főiskolára, mégis a mozdonyvezetést választottam. Nem bántam meg.
Eleinte hidegen hagyott az írás, majd elmúlik, gondoltam. Nem így lett. Ebben látható és láthatatlan segítőimnek nagy az érdemük. Mint ahogy azoknak is, akik érdektelenségükkel ösztönöznek az írásra.
Daccal, azért is.

Már a katonaság alatt mozgattam a tollat. Ezek voltak a levelek a távoli kedveshez, iker fiaim édesanyjához, feleségemhez, minden alkalommal felékesítve egy-egy verssel. Azokat is vállalom magam, magunk előtt, hogy tudjam, tudjuk, honnan indultam. Valamelyik fiók mélyén ülnek. Évek telnek el, néha fellobbanások jönnek, szösszenetek, aztán sokáig csendben figyelek, készülök, s vezetem a mozdonyt hegyekre, völgyekbe.

1998-ban már felforrósodott a levegő bennem, egyszerre több minden érdekelt. Megfogott Dr. Bíró Dénes istenkeresése, újságíró-képzőbe jártam, de már jelentek meg cikkeim a Váci Naplóban és az Új Pest Megyei Hírlapban, a Magyarországban, a Reformban, verseim a Vasutas Világban. Mindehhez segítők kellettek. Büki Attila költő és festőművész az újságírás rejtelmeibe és a költészetbe egyaránt beavatott, végtelen nyugalma, kiapadhatatlan tudása mély kút. Károly Györgyöt szonettköltőnek is nevezik, nála a jambus egyfajta éltetőerő-szükséglet. Természetszeretete rám ragadt. Ekkor beléptem az általa vezetett Kármán József Irodalmi Társaságba, ahol izgatottan felolvastam írásaimat.
Károly György Vácról való elköltözése, valamint az egyik irodalmi lapnak küldött korai bemutatkozásom csalódáshoz, évekig tartó hallgatásomhoz vezetett. Semmi sem tart örökké!
Elérkeztünk az internet világába, ahol nincs idő és türelem. Az írásra hajlandó már nem képes heteket, hónapokat várni egy-egy biztató elutasításra, neki az olvasó válasza kell – azonnal.
Fontos a visszajelzés – jelentette ki Péter Péter, váci költő barátom, és milyen igaza volt. Elszaporodtak a netes műhelyek, itt különböző szinteken írók éreznek magukban késztetést. A Poet-en, majd Fullextrán már szerzőként szerepelek. Ekkor M. Fehérvári Judit, debreceni költőnő ajándékba kapott egy oldalt, amelynek az Allegória Irodalmi, Művészeti és Közösségi Portál nevet adta. Ott már meghívott szerzőként szerepelek. Judit szeretete, összekovácsoló tudása újabb emelkedőre vitt.

Ezzel eljutottam valaminek kezdetéhez, de ez nem volt elég, több kellett. Új szereplőket, új irányt keresve megtaláltam azt a színpadot, ahol már egy-két dadogós jelenetkét is rám bíztak. Elindultam szerencsét próbálni. Neszmélyen kikötve egy hétig hajón éltem, megismerkedtem olyan nevekkel, amelyekről már hallottam: Turczi István, Kukorelly Endre írók, költők, és olyan nevekkel, akik azóta is biztatva mellettem állnak csak úgy, mint Kiss László rendező, a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Lutter Imre előadóművész, a nagy sikerű versfesztiválok igazgatója. Erről azonban akkor még semmit nem tudtam, szerény embereket láttam, akiknek lenne mire verni a mellük. Nem tették. Helyette megvívták saját harcaikat, melyekhez önmaguk és isten előtt felesküdtek, egy mára már istentagadó, művészetet nem támogató világban, amelyben tehetségek éheznek. A tábor erős kapocs, nem számít, ki hány éves, formálódik, fejlődik, akiben ott van az a pici isteni szikra.
Párbaj-feladataink közben látom-hallom a leendő színészek próbatételeit, képzeletben magam is utánuk mondom a nyaktekerő szöveget. Jobb, más ember lettem. Írásaim felpörögtek, egy szuszra leírt mondataimat érdekesnek találták. Járok az Írószövetség Open Readingjeire, Turczi István műhelye ösztönzi a magát megmutatni, a kitörni készülő költőt, aki egyre bátrabban, magabiztosabban olvassa fel szövegeit a neves névtelenek mellett, után.
A már említett Péter Péter költő ajánlására felvettek a David Arts Műhelybe. Dávid felügyeli a tagok írói, költői tevékenységét, rendszeres foglalkozásokat tart. Glenn Maya festőművész tárlatmegnyitójára felkért, Őszülő végtelen címmel vers lett belőle. A művésznőnek elnyertem a tetszését. Szerencsepróbám felém simogatta Kelebi Kiss István költőt, grafikusművészt, útmutatása ismét magasabb szintet jelentett.

Várhatók írásaim a Kelet felől, a Dunakanyar, a Mura-Vidék, az Agria irodalmi folyóiratokban, s több antológiában szerepelve az Arcok és Énekek színvonalas kötete kapcsán megismerkedtem Madár János költővel, esszéíróval, aki Rím Könyvkiadó képviselőjeként önálló megjelenésem szorgalmazza. Az idei ünnepi könyvhéten Csillagok, akácok címmel verseskötettel mutatkoztam be.

 

Hozzászólások

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves János!

Gratulálok neked, ízlelgetem verseidet, kalandozom nálad.

Szeretettel Dyona

Köszönöm, kedves Dyona.
Üdv: József

Judit képe

Kedves József, 

szeretettel köszöntelek a Csarnokban. 

Judit


Kedves Judit!
Köszönöm a szíves  fogadtatást.
Üdv: József

hubart képe

Kedves József, szeretettel köszöntelek a Csarnok tagjai között!
Szilágyi Ferenc Hubart

Kedves Ferenc!
Köszönöm szavaid.
Üdv: József

Mysty Kata képe

  Verseidet olvasva itt van méltó helyed!

  Hamar idő beléjükszeretni, jó gondolataid váraiban időzni!

  Gratulálok szeretettel! Mysty Kata

 

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

Kedves Mysty Kata!
Aranyos vagy.
Üdv: József

lnpeters képe

Isten hozott a Csarnokban, József!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Kedves László!
Megtisztelő köztetek.
Üdv: József

Kedves József!
A magyar vendégszerető nép, de csak egyszer kínál.
Ha nem, hát nem.
Elfogadtam a hívást, mert idevezetett az utam.
Üdv: József

vati képe

Én is köszöntelek szeretettel! Isten hozott, mondanám, de tudom, hogy magad is igyekeztél...

Varga Tibor

Kedves Tibor!
Félelmeit az ember merészséggel leplezi - ha tudja.
Talán ezért mássza a hegyoldalt - rendületlenül.
Üdv: József

barnaby képe

Gratulálok József.Elolvastam a versválogatást, nagyon közel áll hozzám a gondolatvilágod, több témát már én is "megénekeltem" ,igaz nem ennyire színvonalas és remek versekkel...és minő kicsi a világ...Vácott élek én is, gépiparit végeztem szintén és egy évben is születtünk...igaz, én kicsitt arrébb, az ország keleti felén.:)de harminc éve itt élek...Üdvözöllek, és még egyszer gratulálok:Barna:)

Kedves Barna!

Remélem, személyesen is találkozunk,

ha már ilyen kicsi a világ.

Majd egyeztetünk.

Üdv: József

hzsike képe

Kedves József!

 

Szeretettel köszöntelek itt a Csarnokban.

A verseiddel most ismerkedem, remélem aktív alkotótagja leszel a közösségünknek.

Érezd jól magad, sok sikert a jövőt illetően is!

Üdvözlettel:H.Gábor Erzsébet Zsike:)

Kedves Erzsike!

Köszönöm a segítő fogadtatást s a jókívánságokat.

Ha  időm engedi, kapcsolatban leszek.

Üdv: József

Nagy szeretettel köszöntelek!:)

Kedves Edina!

Én is nagy-nagy szeretettel s örömmel láttam-látom, hogy itt vagy.

Üdv: József

Kedves József! 
Szívből gratulálok! :)

Köszönöm Christina.

Voltam az oldaladon. Tetszik.

Üdv: József

Jajj, nagyon köszönöm!:)
Én most olvastam Tőled először verset, remélem többet is feltöltesz ide, nagyon érdekesnek találtam!:)

Kedves Christina!

Aranyos vagy, köszönöm.

A bemutatkozásom alatt 19 versem van, ez egyfajta válogatás

az elmúlt ünnepi könyvhéten megjelent kötetből.

Üdv: József

 

Haász Irén képe

Kedves József, neved már több oldalról ismerős nekem, szeretettel üdvözöllek itt is, és gratulálok Csarnokba kerülésedhez. Örülök, hogy bemutatkozásodból még többet megtudtam Rólad.

Kedves Irén!

Valóban voltam több oldalon, de az utóbbi fél évben nem voltak fenn, csak a régi írásaim.

Könyvemen dolgoztam, ami végre meg lett, szép lett.

Örülök, hogy jobban meg tudtál ismerni Te is.

Üdv: József