Demeter Szilárd: Ki a magyar író?


Demeter Szilárd: Ki a magyar író?

 
 

2020.02.24. 12:19


A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, Demeter Szilárd a témáról a Mandinerben fejtette ki véleményét. Szerinte inkább azokat az írókat érdemes támogatni, akik „magyarhírűek" akarnak lenni – és amennyiben világhírűekké válnak, akkor is büszke magyarok maradnak, ellentétben azokkal, akik teherként élik meg magyarságukat, amitől minél hamarabb „szabadulni" akarnak.


A PIM főigazgatója azt állítja: magyar író az, aki magyarul ír magyar olvasónak, és azt akarja, hogy száz év múlva is magyarok olvassák.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondja, hogy az utóbbi száz évet azért tette hozzá, mert saját tapasztalatai alapján, sok asszimilálódott magyarral találkozott, főképp Erdélyben: „Nézzük Jánost. Jánosnak még volt magyar identitása, de gyermekeit már románnak nevelte – merthogy úgy jobban érvényesül a kölyök, gondolta már hivatalosan Ioanként –, unokái egy szót sem tudnak magyarul. Két emberöltő alatt a magyar nemzeti kultúra elveszítette őket" - magyarázta Demeter Szilárd.

Majd közli, hogy évek óta figyeli egyes magyar írók külföldi nyilatkozatait, akik alapvetően ugyanazt mondják: „Figyeljetek már fel rám. Nézzétek, milyen jókat mondok, a ti fületeknek tetszőt. Vegyetek be a bandátokba. Közétek akarok tartozni. Lécci, lécci, naaa..."

Szerinte ezek az írók ezt állítják, amikor „diktatúráznak, amikor magyar állami pénzzel kistafírungozva külföldön aggódnak az emberi jogokért, a jogállamiságért, a szabad sajtóért. És ezt mondják, amikor meghálálják a külföldi ösztöndíjakat, díjakat, vagy amikor a párszáz, jó esetben párezer példányban elfogyó idegen nyelvű könyveik bemutatóján franciábbnak akarnak látszani a franciáknál, németebbnek a németeknél, angolabbnak az angoloknál."

Demeter Szilárd véleménye alapján, ők bármi mások akarnak lenni, csak nem magyarok. Szerinte nekik magyar írónak lenni snassz. „Nem versenyelőnyt, hanem hátrányt látnak ebben, ők a kádári kisember értelmiségi verziói, akik meg vannak győződve arról, hogy ha pár száz kilométerrel arrébb születnek, akkor világhírűek lennének, ezért anyanyelvük és a magyar kultúra nekik nem lehetőség, hanem börtön" - fűzte hozzá. 

A PIM főigazgatója kiemeli, hogy vannak olyanok köztük, akiknek sikerült megkapaszkodniuk, a futottak még kategóriában számon tartják őket nyugati elvtársaik.  Véleménye alapján, a legtöbben közülük kelet-európai liberálisként vannak beskatulyázva, akik nyugaton csak a származásuk miatt fontosak. Demeter ezt megérti, hiszen nekik más versenyelőnyük nincs, mivel a világról tulajdonképpen nem gondolnak semmit. 

Szerinte éppen ezekért a dolgokért kár rájuk közpénzt költeni, mert ez egy meg nem térülő befektetés lenne a magyar kultúra szempontjából. 

A PIM főigazgatója hangsúlyozza, hogy inkább azokat az írókat érdemes támogatni, akik magyarhírűek akarnak lenni – és amennyiben világhírűekké válnak, akkor is büszke magyarok maradnak. A végén emlékeztet rá, hogy a kozmopolita versus magyar író vitája nem új, majd ennek kapcsán idézi Arany Jánosnak az 1877-ben írt, Kozmopolita kötészet című művét.

A témához kapcsolódóan – kiegészítésként - Demeter Szilárd a Látószög nevű blogon részletezte álláspontját, A haladók tízparancsolata cím alatt, szatirikus megfogalmazásban:

  1. Szeresd tenmagadat.
  2. Istennek nevét szádra csak akkor vedd, ha ki akarsz oktatni egy keresztényt a keresztény etikáról. Egyébként meg beszélj inkább magadról, mint legfőbb jóról. Ehhez jogod van.
  3. Nem ölhetsz. A gyermek akadályoz téged az önmegvalósításodban. A bolygó jövője is azon múlik, hogy kevesebben legyünk, tehát az abortusz alapvető emberi jog.
  4. Nem lophatsz. Ha elveszed az adófizetők pénzét és odaadod a migránsoknak, a szegregált kisebbségeknek, elköltöd alanyi jogon járó minimálbérre, vagyis átjátszod azoknak, akik nem dolgoztak meg érte, az nem lopás, hanem emberi jog.
  5. Nem paráználkodhatsz. A természet irtózik az üres tértől, szóval a lyukak azért vannak rajtad, hogy betömjék – bárki, bárhol, bármivel, bármikor. Ez is emberi jog. Csak előtte írjatok alá egy szerződést, nehogy #metoo legyen belőle.
  6. Felebarátod felesége nem a felebarátodé, és nem is biztos, hogy feleség. Hagyjuk már ezeket az avítt fogalmakat. LMBTQ-nak lenni kötelesség.
  7. Atyádat és anyádat vádold meg azzal, hogy tönkretették a Földet. Ezért tagadd meg mindazokat az értékeket, amelyek mentén leélték az életüket. Inkább élj olyan értékvilágban, amit naponta változtathatsz. Jogod van mindig másnak lenni!
  8. Nem hazudhatsz. Az az igaz, amit minél többen leírtok a közösségi oldalakon. Vagy ha nem vagytok elegen, akkor minél többször. Akkor lesz igazad, ha hangosabb vagy, mint mások. A véleménynyilvánítás szabadsága alapjog – kivéve, ha fehér, heteroszexuális keresztény és nemzeti vagy, nekik ehhez nincs joguk.
  9. Minden közösség védendő – kivéve a nemzetet. Minden vallás védendő – kivéve a kereszténységet. Minden kultúra értékes – kivéve a nyugatit. Csak az a művészet, amit haladó művel. Ami nem haladó, az mucsa. Kivéve, ha távoli üldözött közösség tagja alkot bármit, igaz, ő is haladó, csak még nem tud róla.
  10. Az utolsó kapcsolja le a villanyt.