Irodalomtörténeti szösszenetek - 9.

Sík Endre (1891-1978, Sík Sándor testvéröccse, Sík Igor édesapja) kiváló történész, író és külügyi szakember volt, a Kádár-korszak első felének egyik legjobb magyar diplomatája. A Külügyi Akadémia igazgatója volt, majd 1958-tól nyugdíjaztatásáig külügyminiszter.

Nyugdíjba vonulása után is fontos közéleti tisztségeket töltött be, például a Béke Világtanács elnökségében és a Társadalmi Szemle szerkesztőségében.

1970-ben több kötetben megjelentette visszaemlékezéseit.

Ebből lett a gond.

Azazhogy csak az egyik kötettel. Aminek Sík Endre ezt a címet adta:

Vihar a levelet

Valakiknek “odafent” nagyon nem tetszett. Lehetetlen már kideríteni, maga Aczél György adta-e ki a parancsot, esetleg valaki lejjebb gondolta, hogy dehonesztáló lehet a rendszerre nézve a volt külügyminiszter memoárkötete.

A könyv amúgy sikeres volt, de meg is osztotta az olvasókat. Lengyel József azt mondta róla, hogy igen pontatlan, viszont “sok anyag van benne”.

Nos hát..

A könyvet betiltották?

Na nem – akkoriban ez már nem volt divat, főleg nem egy volt külügyminiszter művével szemben…

Kivonták a forgalomból.

1971 januárjában terjedt el a hír Pesten.

Aki még tehette,  gyorsan beszerezte Sík Endre könyvét.

Hozzászólások

Vagy hallgatni a Szabad Európa Rádiót. Emlékszem, kölyök voltam, és egy barátommal hallgattuk Cseke László, forgószínpad nevű zenés műsorát. A haverom persze mondta, hogy ez tiltott, ezért mindig mentünk az ablakhoz nézni, hogy jön-e a bemérőkocsi :) (azt hittük, hogy bemérhetik a rádiónkat.)


M. Karácsonyi Bea képe

Hasznos információk! Mindenkinek ajánlom!

Éredekes volt, ezek után megszerzem.

Toma, szerintem meg be is mérték!

lnpeters képe

Köszönöm, hogy olvastátok!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

lnpeters képe

Viszont érdemes lenne rájönni arra, hogy a "betiltásnak", "forgalomból való kivonásnak" ma mi a technikája. Mert valami ma is van...

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Mysty Kata képe

  A poet nem fogadott el egy műfordításomat, a szöveg betűje érdekesen villog....Csak érdekességképpen mondom el, nem-e a tiltottaknak kijáró jelzés lenne maga a majdnem fénylő betű. (Mellesleg most is van egy versem a főszerkesztőnél, türelmesen várja, amíg törlöm, én meg azt, hogy mikor vágja vissza és milyen indokkal.)laugh

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

lnpeters képe

Nekem már több tucat versemet vágta vissza a poet.hu, meg a napkorong.hu is. Nem mindig volt világos, hogy miért. Fura öncenzúra.

Pete László Miklós (L. N. Peters)