2015 - VIII.

NYOLCADIK RÉSZ

 

Népszabadság

2015. október 3.

 

Valóra vált álom

 

Törvény a kötelező szolidaritásról

 

Megszületett végre, és azonnal hatályba is lépett a sokak által várt törvény a kötelező szolidaritásról.

 

November elsejétől minden olyan magyar család, amelynek valamelyik tagja egy évnél nem hosszabb ideje munkavállalás céljával külföldre távozott, jogosult a külhonban élő családtag helyett egy menekültet befogadni.

 

Aki nem óhajt élni az örvendetes lehetőséggel, az alább felsorolt indokokra hivatkozva állhat el tőle. Az ehhez szükséges hivatalos igazolásokat a lakhely szerint illetékes okmányirodában kell benyújtani, ki kell tölteni a Kötelező szolidaritás teljesítése alóli ideiglenes felmentés kérelme elnevezésű űrlapot. A kérelmet húszezer forintos okmánybélyeggel ellátva kell a területileg illetékes menekültügyi megbízotthoz benyújtani. Az űrlap mellé legfeljebb egy gépelt oldalt elérő szóbeli indoklás is szükséges.

 

A felmentési kérelmeket a menekültügyi megbízott hivatala tizenöt munkanapon belül kivizsgálja, és arról írásban értesíti a kérelmezőt. Az esetleges helyszíni szemle, vagy környezettanulmány költségei a kérelmezőt terhelik.

 

A menekültügyi megbízott döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

 

A törvény értelmében a következő indokokat szabad méltányolni:

 

Ø      Tartósan súlyos beteg, magatehetetlen idős, vagy egyéb okból állandó ápolásra szoruló családtag.

 

Az erre valló hivatkozás orvosi igazolással együtt érvényes. Ajánlatos olyan egészségügyi igazolás beszerzése is, ami azt bizonyítja, hogy az ápolásra szoruló családtag hely hiányában, vagy egyéb okból nem helyezhető el semmiféle egészségügyi intézményben, öregek otthonában, vagy másutt, ahol az otthoninál sokkal szakszerűbb ápolásra számíthatna. Olyan idős emberek esetében, ahol felépülésre már nem is lehet számítani, felmerülhet a családtag gerontológiai osztályon, elfekvőben, vagy egyéb szakszerű ápolást nyújtó intézményben történő elhelyezése.

 

A menekültügyi megbízott hivatala esetleg segítséget nyújthat az ápolásra szoruló családtag a felsorolt intézmények valamelyikében történő elhelyezésében, és akkor már nem lehet akadálya, hogy a család teljesíthesse kötelező szolidaritását.

 

Ø      Első életévét be nem töltött gyermek

 

Igazolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatával lehet. Ebben az esetben a menekültügyi megbízott automatikusan egy teljes évre felmenti a családot a kötelező szolidaritás teljesítése alól.

 

Ø      Két hónapon belül várható családbővülés

 

Ilyesmire azok a családok hivatkoznak, ahol rövid időn belül gyermek születése, vagy házasságkötésből kifolyólag új állandó családtag érkezése várható. Mivel az ilyen családoknál való elhelyezés a menekültnek várhatóan igen sok gondot okozna, a törvény szerint az ilyeneket célszerű ideiglenesen felmenteni a kötelező szolidaritás teljesítése alól.

 

A terhesség esetében a szülészorvos igazolására van szükség, amelyben az orvos világosan feltünteti, előre láthatóan mikorra várható a baba ékezése.

 

A tervezett házasság csak akkor adhat felmentést a kötelező szolidaritás teljesítése alól, ha hivatalos igazolást mutatnak be a tervezett eseményről.

 

Ø      Családi gyász

 

Felmentést adhat a kötelező szolidaritás alól az is, ha egy évnél rövidebb ideje veszítettek egy velük közös háztartásban élő családtagot. Egyetlen menekülttől sem várható, hogy a családba kerülve olyan személyt gyászoljon, akit nem ismert. Ebben az esetben a menekültügyi megbízott a gyászév leteltéig mentesíti a családot a kötelező szolidaritás teljesítése alól.

 

A kérelemhez halotti anyakönyvi kivonatot kell mellékelni.

 

A menekültek befogadása óriási, soha vissza nem térő lehetőség, amellyel minél több magyar családnak élnie kellene. A haladás élvonalába kerülhetünk az által, hogy a modern multikulturális életformát a családban is megvalósítjuk. Példát mutatunk Európa országainak. El sem tudjuk képzelni, hogy a nyugat-európai országokban hány millió állampolgár vágyik hasonló megtiszteltetésre.

 

Azok a magyar családok, amelyek valamelyik tagja egy évnél régebben dolgozik külföldön, december elsejétől teljesíthetik a kötelező szolidaritást.

 

A többi család esetében egyelőre még nem született meg a kormányzati elhatározás. Ami valószínű: egyetlen olyan magyar családtól sem tagadja meg a történelem a kötelező szolidaritás teljesítésében való részvételt, amely elé tágas otthonnal rendelkezik ahhoz, hogy egy menekültet befogadhasson.

 

 

 

Vasile Munteanu tábornok emlékirataiból

 

A király Józseftől kapott anyag példátlan karriert futott be. Benne volt a Hír, ami sokkolta az európai elhárítást.

 

Aztán megszületett az Ötlet…

 

Br…

 

A franciák azt kérik, csalogassuk Romániába a terroristákat, és csapjunk le rájuk.

 

Az ötlet párját ritkítóan nagy őrültség volt. Ezt meg is mondtam Dumitrescunak.

 

Az ezredes vállat vont.

 

-         Na és? A nagy őrültségek szoktak valóra válni.

 

Elég sokáig akadékoskodtam. Dumitrescu türelmes volt, de a végén nem engedett:

 

- Száz szónak is egy a vége: november 13-án az iszlám fanatikusok merényletet terveznek Párizsban.

 

-         Tizenharmadikán…

 

Újra összeborzadtam. Nem tehetek róla, zavart a tizenhármas szám. Mintha valami kerge, gonosz ördög röpködne Európa fölött Hollywoodban tervezett fekete szárnyakon.

 

- Igen, tizenharmadikán. A német futballválogatott akkor Párizsban vendégszerepel. A támadók egyik fő célpontja éppen a focimeccs.

 

Belegondoltam. Hatalmas katlan, tele emberrel. Rémálom. Főhet a franciák feje.

 

- De nem ez lesz az egyetlen helyszín. Akár több száz lehet. Koncertek, kávéházak, pályaudvarok, bármi.

 

- Bukarestben is ez volna.

 

Elengedte a füle mellett. Alaposan végigmért. A szemembe nézett.

 

- Nem vállalom! – mondtam határozottan.

 

Dumitrescu a fejét ingatta

 

- Dehogynem! – nézett rám mély meggyőződéssel. – Dehogynem!

 

 

Özvegy El Malikné született Bóna Szilvia 89 esztendős budini lakos visszaemlékezéséből:

 

Nagyanya mesélte:

 

„Anyámnál keresett menedéket egy fiatal nő, a gyereke, meg a férje. Nem értettük a szavát, de rájöttünk, mit akar. Fogadjuk be, mert a többi migráns között veszélyben vannak.

 

Ahogy a férjét megláttuk, mindent értettünk. A fiatal férfi szemei alatt lila foltok, szája felrepedt, kínnal beszélt. Elöl legalább két foga hiányzott.

 

A négy-öt év körüli kislányuk szinte folyamatosan sírt.

 

Anyám megnyitotta nekik a vendégszobát, apám meg kocsiba ültette a férjet, és orvoshoz vitte. Ott derült ki, hogy törött a karja.

 

Kiderült, hogy szíriaiak. Az asszonyka segített a konyhában anyámnak. Gyorsan beletanult. A férj tanácstalanul tipródott. Próbált apámnak segíteni a gazdaságban, de semmiféle szerszám nem állt a kezéhez.

 

Az utcára nem mertek kimenni.”

 

 

KÖZLEMÉNY

 

Az ellenzéki sajtó és egyes külföldi médiumok által terjesztett rémhírekkel ellentétben O. Ágnes nyelvtanárt egyetlen menekült sem erőszakolta meg.

 

A menekülteket magyar nyelvre oktató tanárnő váratlanul az órája közben kapott idegösszeroppanást, amit nem a menekültekkel végzett munkája, hanem feltehetőleg valami lappangó családi probléma okozott.

 

A mentőkocsiban adott interjúja nem a valóságot tükrözi, az puszta félrebeszélés, hallucináció. Lehetséges, hogy az amúgy kitűnő pedagógus saját rasszista érzelmeivel küszködött, és ezért omlott össze. Ezért gondolhatta, hogy a tanítványai erőszakoskodtak vele, amitől őt a terembe lépő volt iraki katonatiszt, Abdul Karim Husszein mentette volna meg.

 

A többi menekültet hamisan vádoló Abdul Karim Husszein ellen az ügyészség eljárást indított.

 

Folytatása következik.