A VADKANRA FOGOTT GYILKOSSÁG (Hogyan halt meg Zrínyi Miklós?) - 53. rész

53. Rész

 

Voltaképpen megértem a könyv két szerzőjét. Ők igyekeznek hinni a vadkan meséjében, ezért pedig, ha törik, ha szakad, ártatlannak kell látniuk Pakát és Maglianit.

 

Csakhogy…

 

Nem ártatlanok. Ők Zrínyi Miklós gyilkosai. Nem érdemelnek könyörületet, sem együttérzést.

 

de hiába, mire Bethlen Miklósék is megjönnek az erdő széléről a kocsival, már késő, Zrínyi elvérzett.”

 

Így van. Addigra Zrínyi elvérzett. A szerzők belemelegedtek, észre sem veszik, hogy öngólt lőttek, és ezt meg is erősítik.

 

A többiek ennyivel később érkeztek. Vagy ami még fontosabb: Magliani ennyivel hamarabb érkezett a tetthelyre.

 

Valamit most kell tisztáznom: Nem hiszem, hogy Zrínyi inasa, Angelo is azok között lett volna, akik „a fácskával” idétlenkedtek a haldokló körül. Fentebb már kifejtettem, hogy Magliani alaposan csúsztat itt a meséjében:

 

, érkezik Guzics és Angelo. Az úr felkél s mondja: Rútul bánék vélem a disznó, de ihol egy fa (melyet csatákon is magával hordozott) sebtében állítsátok meg a sebnek vérét véle, az arra igen jó. Eléggé próbálták véle, de hiába, csak elfolyt a vére”

 

Magliani alibit akar magának létrehozni Angelo bevonásával. Bethlen ezt a törekvést nem támasztja alá. Nézzük, miért nem:

 

Formailag a szövegnek ez a része még mindig a „Majláni így beszélte:” formula alá tartozik. Bethlen csak a sebek felsorolásával oldja fel. Ezzel jelzi felénk, hogy ennek még mindig nem szemtanúja. A sebeket Bethlen már látta, itt újra hiteles szemtanúvá válik. A feloldást a mondat közepébe rejtette. Innentől Bethlen Miklós újra szemtanú.

 

Azért sem hiszem, hogy Angelo ott lett volna, mert vele a tragédia után Bethlen személyesen beszélgethetett, akár négyszemközt is. Gyanítom, hogy ez meg is történt. Nem voltak nyelvi nehézségek, Bethlen tudott olaszul.

 

Bethlen az Önéletírás ide vonatkozó részletében csak azt nem említi, ami magától értetődik. Amiről azonban hallgat, és amire nem is céloz – nincs.

 

Bethlen például nem említi, hogy az ifjabb Guzicsot visszaküldték a vadásztársasághoz, de ez a szöveg folytatásából magától értetődik. Hallgat azonban arról, hogy a hintó mellett bárki is vadkanról beszélt volna – mert nem is beszélt arról senki.

 

Ha Angelo bármiben megerősítette volna Magliani mondandóját, ezt Bethlen közölné velünk. Úgy gondolom, Angelo nem erősítette meg Magliani meséjét. „Zrínyi utolsó szavait” illetően sem. Zrínyi mellett a többiek érkezéséig senki sem tartózkodott, csak Paka és Magliani. A két gyilkos. A vadkant sem látta más, csak ők.

 

Mire a többiek megérkeztek Zrínyi Miklós már menthetetlen volt. Egy szót sem szólt, és gyorsan elvérzett.

 

Folytatása következik.