Asszonyon és gyermeken nem áll bosszút a magyar

1866-ban Erzsébet királyné menekülésre kényszerült. Délről az olaszok, északról a poroszok közeledtek, a demoralizált osztrák hadsereg eleve fel akarta adni Bécset.

(Ekkor még nem tudták, hogy Bismarck nem akarja elfoglalni Ausztriát, hanem villámgyorsan békét köt.)

Hová meneküljön a királyné a gyermekeivel? Egyik irány sem biztos. Egyedül Magyarország felé szabad az út.

- Megyünk Magyarországra!

Az egyik udvaronc aggodalmaskodott.

- Magyarországra, felség? A magyarok bosszút állnak az elveszett szabadságharcért, a megtorlásért!

Erzsébet már sok magyart ismert. Elmosolyodott.

- Nyugodtan mehetünk. Asszonyon és gyermeken nem áll bosszút a magyar!

 

Hozzászólások

Igaza van Joe-nak.....változnak az idők......és hiába tagadjuk a kollaborációt .....az megtörtént és magunk akarata szerint......nem létezhet kollektív bűnösség, de mégis cipelünk néhány súlyos terhet....

Az anekdóta (mind mindegyik) nagyon szépen hangzó és alkalmas a nemzeti öntudat növelésére....de csak egy anekdóta a saját szánk-íze szerint.

hubart képe

A magyar nem bosszúálló nép, soha sem volt az. Sem gyerekeken, sem asszonyokon, de még férfiakon sem. Kár  folyton előhozakodni olyan példákkal, amelyekbe a történelem könyörtelenül belekélnyszerítette az országot. A deportálásokat Horthy is ellenezte, és meg is akadályozta, amíg hatalma volt hozzá. A magyar nép nyakába varrni a nyilaskeresztesek bűnét nagy hiba. Minden népnek volt, van söpredéke, amelyik, ha hatalomra jut, besározza a többség jóhírét is. Senki sem akarta, hogy hatalomra kerüljenek, a német megszállás kényszerítette ki. Utána is voltak olyanok, akik bújtatták, segítették szomszédaikat, annak ellenére, hogy az életüket kockáztatták tettükkel. A mi felelősségünk, hogy a holokauszt soha többé ne ismétlődjön meg. A magyarok ellen elkövetett pogromokról, holokausztról pedig  mintha szégyen volna beszélni, bár olyan is volt.
Nem szabad örökösen a megtörtént gazságokon lovagolni, mert feszültséget kelt, bosszúvágyat ébreszthet, és rombolja az ártatlan emberek önbecsülését is. Sok úgynevezett kultúrnemzet tanulhatna a magyartól tisztességet, lovagiasságot, számtalanszor példáját adtuk ennek a történelmünk során. Egyik szép páldája ennek a fenti történet is. A szélsőséges elemeket féken kell tartani, a kelevényt az egészséges test előbb-utóbb úgyis kiveti magából. 

lnpeters képe

Köszönöm, Feri. Egyébként egy román író (Popovici), amikor nacionalista honfitársai azért akarták felelősségre vonni, mert román bandák magyarellenes atrocitásairól írt kemény hangon, olyan időben, amikor az ilyesmit nálunk agyonhallgatták, valami ilyesmit felelt:

"Ezek nem románok, ezek valami barbár törzs, amely nem méltó az emberi névre."

A népirtások elkövetői egy törzshöz tartoznak. Nem részei semmiféle nemzetnek. 

Az a fajta gusztustalan "nemzeti" önmarcangolás, amit kifogásolsz, csak nálunk van.

A szlovákok?

Ők voltak az "első csatlós". Már Lengyelország ellen is hadba szálltak. Maguk deportálták a zsidókat öntevékenyen. A szlovák holokausztért felelős Alexander Mach perében enyhítő körülménynek(!) számított, hogy állítólag azt hitte, hogy a szlovákiai zsidók mind magyarok.

Esterházy János volt az egyetlen, aki a szlovákiai parlamentben nem szavazta meg a zsidók deportálását. Hivatalosan még mindig hazaáruló(!).

És a Benes-dekrétumokról még nem is beszéltem.

Ja! Több ezer koncentrációs táborból hazatért csehszlovákiai zsidót Benes utasítására másodszor is deportáltak!

Marcangolják magukat emiatt?

A románok?

SS nélkül is megoldották a maguk holokausztját. Öntevékenyen, gyorsan és hamar. 

Hát a Maniu-gárdák? Jobbak voltak a nyilasoknál?

És a szerbek? Az újvidéki vérengzéseket legalább tízszeresen felülíró szerb tömeggyilkosságokat mikor fogják egyáltalán elismerni?

Szombathelyi Ferencet karóba húzták(!!).

Marcangolják magukat miatta?

Ha jót akarunk, jót kell keresnünk. Minden szomszéd néppel békét kell teremtenünk. Ez azonban nemcsak a nacionalizmus alapjáról reménytelen, a "köpjem szemen magam én, utolsó csatlós" kiindulópontjáról sem járható.

Pete László Miklós (L. N. Peters)

lnpeters képe

Egyébként nagy kár, hogy idekeveredett a holokauszt témája. A kettőnek nincs köze egymáshoz.

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Mysty Kata képe

  Én is így gondolom..ennyire nem elvetemült!

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

Szepesi Zsuzsanna képe

Igen, Feri, mindenütt van söpredék, és miattuk elítélni mindenkit felelőtlen magatartás! Teljesen igazad van!

Szepesi Zsuzsanna