Fantom-szívfájdalom (karcolat)

Nagyapa most is, mint mindig, azon tűnődött, hogyan fájhat a már nem létező lába állandóan. Mostanában kapta meg az új, „fenemód modernes” protézisét, ahogyan ő szokta emlegetni. A minap már annyira megszokta, hogy a kedvenc karaszolójára támaszkodva kibicegett imádott virágaihoz.  De szeretett engem is okítani, vagy elmondani viszontagságos történeteit, ami legtöbbször a háborúról, szerelemről szólt. Néha esténként elgyötört arccal a távolba révedt azzal a melegséget sugárzó kék szemével. 

Egy májusi alkony rubin fényénél üldögélve, valami fontosat mondott nekem:

— Tudod, Bözsikém többféle fájdalom létezik. Van olyan, mint amilyet a levágott lábam helyén érzek, és kínoz folyton, pedig a lábamat az oroszok földjén hagytam rég. És van olyan fájdalom is, ami szintén nem látható, csak keservesen kínozza az ember lelkét, ilyen a szerelem, kicsi Bözsi... Nagyanyádért fájt a szívem, mert itt kellett hagynom, mikor elmentem a háborúba… És bizony ezt úgy hívják, fantomfájdalom, de azt az érzést nemcsak a lábam helyén éreztem, hanem a szívemet is ugyanilyen, fantom-szívfájdalom gyötörte addig a napig, amíg drága jó nagyanyádat a keblemre nem öleltem abban a boldog percben, amikor a Don-kanyarból, élve hazatértem.

 

Hozzászólások

Haász Irén képe

Erzsikém, a karcolat egy rövid prózai mű, nem tudom, miért van tördelve...?

Direkt? De akkor szabadvers...

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves Irénke!

Egy másik helyről tettem ide, és ott keskeny hely volt szerkeszteni, de már átrendeztem.

Erzsike 

Csilla képe

Igaza volt nagypapádnak, a hiányzó részünk nagyon tud fájni, főleg, ha már megtapasztaltuk, hogy milyen volt az egész. :)

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves Csilla!

Bizony így igaz, kedves vagy, hogy olvastad, rövid kis történetemet...

Erzsike

Szívesen olvastam a rövid, de annál szebb életszeletet tőled.

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves Becca!

Örülök, ha érdekesnek találtad, van még ahonnan ez jött.

Erzsike