Irodalomtörténeti szösszenetek - 38.

Egy “kis nemzet” irodalma nem akkor hoz létre egyetemes érvényű művet, ha buzgón majmolja “nagy nemzetek” irodalmának aktuális divatjelenségeit, hanem csakis akkor, ha mer – önmaga lenni. Akkor járulhatunk igazán hozzá a nagy egészhez, ha “műveljük kertjeinket”, a magunkét.

Szinte minden korban akadnak azonban olyan tollforgató társaink, akik – a kortárs hazai írások koncepció nélküli pocskondiázása mellett – buzgó nyáladzással magasztalják és utánozzák a divatos külföldit, eközben pedig rendkívül széles látókörűnek képzelik magukat.

Ez probléma volt a reformkorban is. 1847-ben nem kisebb személyiséget inspirált egy dühös cikk megírására, mint Erdélyi Jánost, a kor egyik jeles esztétáját és kritikusát. Annak idején ő adta Petőfi kezébe Arany Toldiját.

Erdélyi egyebek közt a következőket írja (Akkoriban a divatos francia volt a leginkább majmolandó irodalom.):

“Mi gyűlöljük, igenis nem a valódi romantikát, hanem azt, amelyet ti annak hisztek; gyűlöljük azt a nehéz-nyavalyás modort, mely epileptikus görcsökben vonaglik végig sok vizenyős novellán, melyeknek minden jó oldala az, hogy magyar nyelven írattak, de belőlük saját alkotó erőnkre soha nem fog ismerni senki, mivel a lélek bennök fattyú szellem, a minta közvetlenül párisi, ekkép a szegény magyar irodalomnak nem marad más belőle, csak a szó. Igenis: szó, szó, szó! Mint Hamlet mondaná. Ezt a szóromantikát gyűlöljük mi s óhajtunk irodalmunknak a leginkább elfáradt francia és minden idegen befolyástól minél előbbi felszabadulást.”

A patvarba! Bő százötven éve írta…

Mitől ennyire ismerős?

Hozzászólások

M. Karácsonyi Bea képe

:))Nos, igen.Manapság összeérnek a nemzetek, nyitottak a határok.Egyre inkább közös Európai kultúra is kialakulóban.És az sem biztos, hogy majmolunk, csak egyszerűen ugyanaz tetszik egy időben, ami nem is véletlen, hiszen azonos irányzatok lesznek divatosak, már-már semmi időeltolódás nélkül.

Persze a magyarságunkat meg kell őrizni, de vannak erre hivatott műfajaink, szokásaink.Szerintem.

lnpeters képe

Sea, a "közös európai" is csak akkor jó, ha megőrzi sajátos helyi és nemzeti jellegét...

Soha ilyen nagy szükség nem volt a helyei kultúrák erősítésére, hogy el ne sodorjon bennünket a nagy "atlanti elbutulás", - ahogy a franciák mondják.

Pete László Miklós (L. N. Peters)

M. Karácsonyi Bea képe

Persze, ezzel egyetértek, ezért mondtam-írtam, ennek megvannak a lehetőségei. És kell.

Azt gondolom, az oldalunk éppen ilyen.Erősíti a kultúránkat, és értéket ad.

lnpeters képe

Igen, drága Sea - ezért csináljuk!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Mysty Kata képe

 Voltak, vannak és lesznek majmolók, kilengők, újítók...felerősödhet, ha keveredünk! De akkor az már nem gyökereinkből hajt ki...hibrid lesz, génmódosított..Bocs!

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

hzsike képe

Jó kérdés! Kincsekre leltem ebben a néhány mondatban is. Örülök, hogy elolvastam. :)

lnpeters képe

Nagyon szépen köszönöm!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

barnaby képe

Igazad van...az elbutulás, butítás, az előre megtervezett, és szándékos...ezt azt hiszem, mindnyájan tudjuk. Kezdve az óvodás kortól, amikor a legfogékonyabb az emberi elme a szépre , a jóra, -és természetesen a blődségre is...(lásd, a szájbarágós, gügyögős, semmitmondó tévés sorozatokat, rajzfilmeket, jó drágán eladható figurákat, "majmolható hősöket"Nem sorolom tovább, mert csak felhúzom magam...Igaz az a mondás, hogy "nyelvében él a nemzet"-pontosan ezt akarják megtörni a sok felesleges műmajerkedő kifejezéssel, amit  használunk, hiszen van rá szebb, és kifejezőbb magyar szó.Kiutat már nem nagyon látok, sajnos, a  "nagy számok törvénye alapján" a sorsunk megpecsételődött...lehet, hogy túl pesszimistán látom a dolgokat, (bár így volna), de kételkedem ebben is... A jót, nem szégyen átvenni, megtartani, ezt már több nagy nemzet fiai nagyon fényesen bebizonyították...sajnos , amit mi csinálunk, az tényleg csak majmolás...Jó kis gondolatébresztő szösszenetet írtál,gratulálok, és üdvözöllek:B