K. u. k. értékrend

Idén lesz száz éve, hogy kitört az első világháború. A “nagy háború” – ahogy sok helyen nevezik.

—-

A magyar katonai hagyományoknak a rájuk telepedő osztrák ballaszt nem tett jót – bárki bármit mondjon. Az osztrák hadsereg fénykora egyértelműen a XVII-XVIII. század fordulójára tehető, amikor a legfontosabb hadvezére, majd az Udvari Haditanács elnöke Savoyai Jenő volt.

A későbbi k.u.k hadsereg szelleme merev volt, felfogása totyakosan bürokratikus, mindennapjait a hétköznapi embertelenségek véget nem érő sora fűszerezte.

Nem is ment sokra. Ha a porosz szövetségben folytatott schleswig-holsteini háborús kirándulás rövid epizódját leszámítjuk, sohasem nyert háborút. Nem volt rá alkalmas.

(Az én generációm még szerzett róla közvetlen tapasztalatokat. A néhai Magyar Néphadsereg erősan a k.u.k. tradícióit követte, megspélelve orosz mintájú iszákossággal és dilettantizmussal.)

—-

Szóval 1914. Ezzel a hadsereggel előre borítékolható (lett volna) a vereség. Az ellenségek?

Szerbiáé sokkal kisebb ugyan, de tisztikara és harcászata különb, ráadásul több éves harci tapasztalatra tett szert.

Oroszországé felszerelésben és kiképzettségben ugyan gyengébb, de – sokkal nagyobb. Az orosz gőzhenger…

A sztorit számos formában mesélik, viccként is. Ősforrása az első világháború.

A harcok kiterjedésével gyorsan be kellett vonultatni azokat a friss diplomásokat is, akik korábban nem teljesítettek egyéves önkéntesi szolgálatot, és nem rendelkeztek tiszti rendfokozattal. A tiszthiány miatt minél hamarabb tisztként kellett őket a front poklába küldeni.

A “minél hamarabb” azonban illuzórikus. A valóságban ez igen nehézkes folyamat volt, és korántsem vértezte fel a leendő tiszteket annyi tudással, mint ami az időtartamából lenne sejthető.

A diplomás újonc előbb karpaszományos lett, utána hadapródjelölt, majd hadapród. Utána zászlós vagy hadnagy.

Amikor hirtelen el kellett tömni egy-egy frontszakaszt, a tisztiiskolások közül sokan kerültek harcba rosszul felkészítve. Igen sokan estek fogságba.

Hogy az oroszok mennyire sokat törték a fejüket, hogy a foglyok közül kit kell tisztnek tekinteni, arról Markovits Rodion tájékoztat bennünket első kézből szerzett tapasztalatai alapján a Szibériai garnizon című regényében.

—–

Szóval 1914.

Sorozzák a legényeket sorjába…

Jön egy diplomás.

A potrohos szolgálatvezető őrmester nagyképű tekintettel méregeti. Aztán ráröffen:

- Maga civilben micsoda?

- Okleveles közgazdász.

- Majd itt embert faragunk magából!

 
 

Hozzászólások

vati képe

Magyar Néphadsereg 1967-68, Hódmezővásárhely... Az ezred csupa érettségizett, főiskolai, egyetemi előfelvett állomány, a kiképző tisztesek, tiszthelyettesek bezupált szakaszvezetők (egyikük az ötödik osztályból maradt ki 16 évesen), őrmesterek, akiknek az volt a feladatuk, hogy belőlünk is embert faragjanak. Büszkén gyakorolták a "hivatásukat", a náluk képzettebbek feletti hatalmukat. Emberi méltóságunkban való megalázások napirenden ("a katona hivatása a hősi halál, díszsortűzzel fogják eltemetni"), ha a felettesekhez akartunk panaszra menni, kötelező volt a szolgálati út betartása, értsd: a panasztétel ügyében attól kellett engedélyt kérni, aki ellen panaszt tenni szerettünk volna... Nos, ennek a 11 hónapnak is megvolt ugyanakkor a maga humora...

B. törzsőrmester a zászlóalj raktárosa. Bemegy hozzá két honvéd, "kérek engedélyt..." "Pihenj! Mit kívánnak az elvtársak?"

– Törzsőrmester elvtárs, néhány violinkulcsra lenne szükségünk, nincs vélatlenül raktáron?

– Hát nézzenek körül a polcokon!

Természetesen nem találnak. Két óra elteltével bemegy hozzá két másik fiú, szabályos jelentkezés után üzenetet adnak át: az épületkarbantartási raktárban éppen osztják a violinkulcsokat, küldjön el két embert sátorlappal... Elküldi őket, de el is feledkezik közben arról, hogy vissza kellene várnia őket. A tréfát el kell mondani K. szakaszvezetőnek is (ő volt az ötödik osztályos). A mesére hatalmas hahotában tör ki:

– Mennyire buta a B. törzsőrmester! A violinkulcsokat nem is az épékán, hanem a ruházati raktárban osztják...

 

 

Varga Tibor

vati képe

Itt a kacagás helye... (Ugyanott? Mizsei Mihály, Bukva László neve ismerős?)

Varga Tibor

vati képe

Kiss őrnagy ezek szerint később került oda. Ha az a százados netán sokdioptriás szemüveget viselt, akkor Csasztvan Jánosnak hívták. Ottlétem alatt többször liftezett a rangok között, századosból hadnagy, aztán főhadnagy, majd ismét százados, ha jól viselte magát. Az volt a szóbeszéd, hogy a katonáival való embertelen bánásmód miatt fokozták le többször is. Egyszer meglátogatta az irodánkat, ahol én írnokoskodtam, az őrmesteremnek fejtette ki a nevelési elveit: "Ikköll ezekkel", vagyis odacsapni a katonának, ha nem áll rendesen vigyázzban... 

Varga Tibor

hzsike képe

Inkább szomorú ez, mint mosolyt fakasztó!

Szeretettel olvastam:Zsike :)

lnpeters képe

Az bizony! Köszönöm, Zsike!

Pete László Miklós (L. N. Peters)