KÍGYÓVONAL 32.

 A dolog azzal folytatódott, hogy az egyetemen nagygyűlést hívtak össze, ahol a főbűnösöket állították ítélőszék elé. A társaság négy tagját eltávolították az egyetemről, azzal az ígérettel; hogyha jó fiúk lesznek, s annak bizonyító jeleit is adják,folytathatjáktanulmányaikat.Mindezaharmadévesvizsgák,kollokviumokidejéntörtént.Kálmánottnyugtalankodottateremajtajaelőtt,aholfinnugornyelvészetbőlvizsgázott.Márazelőadásokon,szemináriumokonéreezte,hogyatanő nemtúlságosan rokonszenvez vele, s az akkor csakfokozta a nyugtalanságát. Rákerült a sor, belépett a terembe. Utána erősen becsapódott az ajtó. Atanárnő, csöppet sem barátságos hangon, förmedt rá.

- Mi van Egress Kálmán, miért csapkodja az ajtót?

– Nem, tanárnő, kérem, nem én csapkodom, a huzat miatt történt.

– Ne magyarázkodjék, jöjjön, és válogasszon a tételekből!

A keze még inkább reszketett. Kiválasztott egyet a fehér cédulák közül, s a címre nézve megnyugodott. Úgy érezte, hogymárnemlehetkülönösebbbaj. Megtartotta kiselőadását ésvárta,hogyatanárnőbeírjaazosztályzatota leckekönyvébe.

-Nyolcastéra teljesítménye. Meg vagyok elégedve magával, Egress Kálmán.

Mindig a teljes nevükön szólította a hallgatókat, megtartva velük a tisztes távolságot. Nehogy az legyen a látszat, hogy túlságosan közel engedi őket magához. Mégis úgy történt, hogy a diákjai közül választott magának férjet. S a házasélet teljesen megváltoztatta: meleg hangú, közvetlen, társalgó ember lett belőle.

- Ugye, hogy a magány mennyire megkeseríti az ember életét? Ha attól megszabadul, kedvezően formálja további életét – gondolta akkor Kálmán.

A tanárnőnek nemsokára kislánya született, s attól kezdve neki áldozta minden percét. Kálmán úgy gondolta, hogy lazít egy kicsit. Csakhogy végül túl hosszúra szabta a szüntet. Délutánonként be-beült a könyvtárba, ám az estéit egy szűkebb társasággal a vendéklőben töltötte. Olyan jól gazdálkodott az ösztöndíjából, hogy poharazgatásrais telt  belőle. De aztán végetvetett a szórakozásnak. Készült az évvégi vizsgákra. A könyvtár kedvező hangulatában tanult. A XIX. század magyar irodalmából alaposan fel akart készülni, s ezért azt az őszi szesszióra halasztotta. Egész nyáronazzalfoglalkozott. A vizsgája jól sikerült. Ősszel már azötödévfeladatai következtek. Egy kis pihenő után azzal folytatta, kiválasztotta államvizsga-dolgozatának témáját. Az már biztos volt, hogy nem nyelvészetből, hanem magyar irodalombólírjadisszertációját.Átnézteajavasolttémákat.