Köldöknézőben

Rossz a jelen kedve -
nem tervezve jövőt,
múltba temetkezve
múlatjuk az időt.

Ázsiónk még várat,
ám mi Ázsiából
építünk légvárat,
ősromantikából.

Elkészül a leltár:
ősugor meg avar,
sumér gyökért feltár,
etruszkot bekavar.

Hun vagy, büszke magyar?
Örvény húz a múltba,
ezer éves agyar
mar kiapadt kútba.

Kreálsz új problémát,
nem elég a baj ma;
lehetsz még négykézláb
Amerika majma.

Hozzászólások

Nekem nagon tetszik. Kifejezetten ezek a játékok:

múltba temetkezve - mőlatjuk az időt, Ázsiónk-Ázsia, baj ma- majma

Hun vagy, büszke magyar? - ez ügye kétféle kérdés is lehet, Hun származású vagy-e, avgy Hun vagy, hol vagy értelemben...

az elvesztegetett idő pedig igazán jellemző a magyarságra.

tényleg jó... találó


hubart képe

Kedves Toma, eredetileg parafrázisnak, költői reflexiónak szántam egy másik versre, de a későbbiek folyamán átírtam, és önálló versként tettem fel. Örülök, hogy tetszik, köszönöm értékelő szavaidat!:)

Igen komoly, mai "kreált" problémákról írtál laza csuklómozdulattal. 
Nekem egy kicsit éppen ez a bajom vele. Komolyabb "néphülyítésnek" tartom ezt annál, hogy ennyire lazán megírt versben jelenjen meg. Azt hiszem ez egy tipikusan olyan vers, amely a témájában veled egyetértőknél bólogatással, az egyetnemértők esetén pedig haraggal, visszavágással, fanatikus vitával párosulhat. 

Szükséges, hogy ezt a témát feszegessük, de valahogyan a másik fél számára is elgondolkodtatóan kellene. Bár, lehet, hogy én vagyok túl idealista, mert még mindíg hiszek abban, hogy a különböző mentalitású, életszemléletű emberek számára is van közös terület, metszéspont, ahol őszinte beszélgetésben, egymást nem legyőzni akaró vitában találkozhatnak.

hubart képe

Kedves Miki, köszönöm az őszinte szavakat!  Éppen azért nem fogalmazok kaményen, hogy ne provokáljon senkit a harcos hangnem.  Néha a mosolyt keltő irónia hatásosabb fegyver  a radikalizmusnál. Sérteni sem akartam senkit, mert nem kérdőjelezem meg az ellentábor jóindulatát..Szerintem itt pusztán a nemzeti önbecsülés túltengéséről, hiúságról lehet szó, hiszen az önértékelésünkbe, nemzeti érzelmeinkbe oly sokáig tapostak, hogy  nem csoda, ha néha átesünk a ló túloldalára. Hálás vagyok a figyelmedért, meglátásaidért!:)