Önből is lehet író

Szilágyi Ferenc Hubart:

Önből is lehet író!

 

            Ezzel, vagy valami hasonló címmel jelent meg egy hirdetés a világhálón. A szerzője nem kevesebbet állít, mint azt, hogy minden emberben ott szunnyad a sikeres irodalmár az összes adottságokkal, képességekkel együtt, ami elegendő a sikerhez, csupán föl kell ébreszteni azokat a talentumokat. Ő ennek a módszernek a szakavatott tudora, és egy néhány órás tanfolyamon – az első foglalkozás teljesen ingyenes – bárkit megtanít arra, hogyan aktiválja a képességei kiteljesítése érdekében a bal agyfélteke helyett a jobbot.

            Azonnal megszólalt bennem a szkeptikus. Nem "beszólt”, inkább csak kérdezett. Író emberként vajon szükséges-e tudatában lennem, hogy melyik agyféltekémet, esetleg tekervényemet veszem igénybe, amikor tollat ragadok? Nekem ehhez nem anatómiai ismeretekre van szükségem, hanem ihletre, késztetésre, némi rutinra, és persze, nem árt, ha tisztában vagyok egy jó alkotás esztétikai követelményeivel is. Tételezzük fel, hogy az istenadta adottságom, készségem eleve megvan hozzá. Amikor úgy érzem, hogy motoszkál bennem egy gondolat, akkor leülök, és megírom. Soha sem úgy fogok hozzá, hogy "most éppen ráérek, elő azzal az aktív agyféltekével, nosza, rittyentsünk csak egy novellát!"

        Vajon a feslő rózsabimbónak súg-e "valaki" hogy milyen vegyi képlettel rendelkező illóolajat szintetizáljon ahhoz, hogy vonzó, netán bódító legyen a rovarok és más élőlények számára? Vagy pedig egyszerűen követi a természet törvényei által évmilliókon keresztül kitaposott utat? Egyéni mutációi révén esetleg hozzáad még valami újat, különlegeset is. Ahogy a madarak is dalolnak, mindegyik a saját hangján. No persze, megfigyelhetik és utánozhatják is egymást, de közben fingjuk sincs arról, hogy milyen neuronokból indul ki az inger, és milyen szinapszisokon halad keresztül, miközben stimulálja a hangképzőszerveket.

           Vajon nem pusztán az az effektus működik egy ilyen "agytágítón" áteső embernél, amit az élet más területeiről is jól ismerünk, a HIT ereje? Ha elhiszem az orvosomnak, hogy meggyógyulhatok, a plébánosnak, hogy nekem is jár az üdvösség, a porszívóügynöknek, hogy ez a legjobb háztartási gép, akkor nyilván nagyobb lesz az önbizalmam. Esetleg vékonyabb a pénztárcám...

Hozzászólások

vati képe

Az utolsó mondatban a lényeg. Élelmes a hirdető. Mármost az a kérdés, akad-e néhány hülye, irodalmi sikerre vágyó, aki ezt el is hiszi neki. A mézesmadzag: az elsőfoglakozás ingyenes. A többi titok...

Varga Tibor

hubart képe

Sajnos akad. Már olvastam olyan hozzászólást a hirdetés alatt, ami erről tanúskodik. Az idodalom sem mentes a rossz értelemben vett üzleti szellemtől, ahol nem a minőségi "szolgáltatás", hanem a nyereség a fontos. 
Köszönöm a bejegyzésedet, Tibor. 

Soha nem vettem részt semmilyen írói tanfolyamon, kurzuson, gyorstalpalón. Azonban azt hiszem, méltán népszerűek, a modern kor vívmánya, hogy bárki elkezdhet írni. A kellékek adottak. Ahogy van fodrásztanfolyam, úgy szakácsiskola is, és már várható volt a spirituális íróiskolák megjelenése is. :-)). 

hubart képe

Nem is azzal van a gond, hogy létezik egyféle tanfolyam kezdő írók számára, hiszen az írásnak is megvannak a szakmai fogásai, esztétikai követelményei, amelyek szakember irányítása alatt elsajátíthatók. No de azt gondolom, okos ember el nem hiheti, hogy erre néhány alkalom elegendő. Ráadásul nem is a fogalmazókészség, vagy a nyelvi kifejezés elméleti, vagy gyakorlati fogásainak megtanítását ígéri, hanem a jobb, meg bal agyfélteke fiziológiás szerepéről beszél, ami esetleg egy agysebész, vagy egy pszichiáter munkakörét érintő téma, nem pedig egy kezdő szépíróét. Ergo többé-kevésbé laikus embereket bolondít egy tudományosnak beállított, de a csupán néhány alkalomra szorítkozó, és inkább a spiritualizmus szintjére korlátozódó előadással.  Valószínűleg ő maga sincs teljesen tisztában azzal, hogy mit beszél, hiszen ahhoz nemcsak irodalmárnak, de ideggyógyásznak is kellene lennie. Mindezt a haszonszerzés hátsó gondolatával teszi, kimerítve a szélhámosság  fogalmát.  

Igazad van, kedves Becca, ma már semmin sem lehet csodálkozni. Köszönöm hozzászólásodat. :)

 

Haász Irén képe

Elvileg mindenkiből lehet író, festő (ilyen tanfolyam is van), az más kérdés, mennyire lesz sikeres...

Amerikában egyetemi kurzuson képzik az írókat, kb.100 százalékos biztonsági igérettel, mert szerintük erre is vannak receptek Hogy szakmai fogások vannak, az biztos.Írásban, festésben. De az ihlet más. A költészetben nekem hiába ígérnék ezt, hacsak nem posztmodernről van szó, annak is az érthetetlen, sznob ágáról...:))))

 

hubart képe

Hát persze, hogy bárkiből lehet  író, ha van hozzá tehetsége, szorgalma. És az is egyértelmű, hogy mint bármilyen mesterséghez, hivatáshoz tanulni is kell. Iskolában, egyetemen, komoly tanfolyamon, vagy akár autodidakta módon – kinek mire van lehetősége.

De nem hiszem, hogy bármelyik befutott, elismert író tudatosan döntött arról, hogy melyik agyféltekét használja a remekműve megírásához. Mint ahogy azon sem gondolkodik az ember, hogy a jobb, vagy a bal kezében fogja a ceruzát. Genetikai adottság, testalkat, és gyerekkori nevelés kérdése, hogy kiben hogyan alakul ki a szereotípia. No de bocsássa meg a világ, nekem fogalmam sincs, hogy az agyamnak melyik területe felelős a szépirodalmi alkotásért, és ha meg is tudnám, nem hiszem, hogy akaratom szerint dönthetném el, hogy az maradjon az  írás központja, vagy pedig helyezzem át egy másik agyi területre. :) Ez nem olyan dolog, mint virágültetés a kiskertben, hogy na, itt lesz a muskátli helye, mert ez napos és szélvédett oldal. :) 

Köszönöm Irénke, hogy kifejtetted véleményedet. :)

Sztancsik Éva képe

Szerintem bizonyos szinten az írás is megtanulható. Az már más kérdés, hogy ehhez is, mint bármely "szakmához" (inkább hivatást említenék), szükségeltetik kitartó érdeklődés, szorgalom, érzék/tehetség...stb. Ha pl. valaki autószerelőnek tanult anno, mert akkor az menő-melónak bizonyult... hiába sajátította el az alapokat, magolta be a tankönyvet, ha a gyakorlatban egyáltalán nem volt rálátása a dolgokra. Nem is beszélve arról, ha unta is. :) Szóval: most picit leegyszerűsítettem, hisz szerintem a szellemi tevékenység mindig is függött az illető intellektusától, érzékenységétől, tehetségétől és egyéb olyan dolgoktól, melyek egyáltalán nem "átültethetőek", csak ideig-óráig/mértékkel...megtanulhatóak. Üdv. Éva

hubart képe

Igen, megtanulható, sőtt, meg is kell tanulni, ha van hozzá tehetség és hivatástudat.  De nem lehet néhány órában elsajátítani. Az a hírdetés egy olyan parasztvakítás, mint amikor bizonyos nyelviskolák azt állítják, hogy két hét alatt úgy megtanítanak angolul, hogy középfokú nyelvvizsgát tehetsz. Aki ezt elhiszi, meg is érdemli, hogy átverjék.  :) 

Köszönöm, kedves Éva, hogy együttgondolkoztál velünk. :)