Őszi ritmus

Őszi ritmus
 
Felcsavarodnak az őszi ködök,
suta felleg a táncát járja,
libben a szoknya, és kipörög,
tolakodnak a fák szalutálva.
 
Koccan az ág, és égfele markol,
beleolvad a fény szép halkan,
bodza tövében nótát hangol, 
dallam gesztenyebarna avarban.
 
Szürkületégre csavarnak sálat
a szélpuha, tétova fények,
varjúecsettel ráfirkálnak,
szárnyas éjipihék feketéllnek.

Hozzászólások

hubart képe

Kedves László, kötött versnél az az ajánlott verstani gyakorlat, hogy az egymással rímelő sorok azonos szótagszámúak, azonos ritmikai képletet követnek. Ehhez a szakasszerkezethez az ölelkező rímek illenek. Te ettől ebben a versben eltértél, viszont szép, eredeti és erős képekkel festetted meg öszi freskódat. 

titus56 képe

Kedves Ferenc!

 

Köszönöm az észrevételed. Attól szép az élet, és persze az irodalom, hogy lehetnek eltérő vélemények, egy adott dologról. Konkrétan, ebben az esetben vitatkoznék Veled, ugyanis pont azért eltérő a szótagszám, ráadásul 10, 9, 9, 10, formában, hogy eltérő legyen a ritmus, ám mégis kellemesen ritmizálható legyen, aminek szerintem megfelel.

hubart képe

Azthiszem, félreértettél. :) Egyáltalán nem baj, hogy 10, 9, 9, 10 a sorok szótagszáma, de ehhez a képlethez az ölelkező rímek illenek, itt pedig keresztrímek vannak. :) Utóbbihoz a 10, 9, 10, 9 szótagszámú strófaszerkezet dukál.  :)

titus56 képe

Nos Ferenc, bár elsőre is értettem az ölelkező rím igényét, de azért átírtam magamnak:  ugyanezzel a szöveggel ölelkező rímképlet mellett annyira suta, ritmustalan, hogy nem próbálkoztam tovább vele.  :)

Haász Irén képe

A ritmikával nekem is bajom van, de a tartalom csodás!

titus56 képe

Köszönöm!