Sámándobra...

Szúrágott ablakkeretekre feszített,
beszakadt marhahólyagok, mint megszáradt
 pergamentekercsek, múltba vezetnek...

Sápadt, cserzett bőrű, vézna testek
messzire elsiettek. Szél járt a szónak
dallamán, s felkapva azt, messzire röpítette.
Törpe lovaknak zablát és zabot raktak,
tarisznyamagányban erjedt a kancatej,
ma már szárad a tegnapi virtus-lovaglás
egyetlen szenvedőjének húsa. Eledel lett.
Bőre a mindig piros arcú taknyos gyerekek
lepedője, s befedője...
A kortalan, vajákos, ezer-ráncú sámán
imát mormol. Dobján feszül a csikótól kobzott

hasi-bőre..esőért táncol az istenekhez:
Embernek, madárnak, s a végtelen legelőknek…
 

Hozzászólások

M. Karácsonyi Bea képe

Távoli világ, van ahol még ma is így élnek talán. Elszeparált népcsoport, nem tudom. Mongolok, tatárok? A régi magyarok?Nem egyértelmű nekem.

Ablakkeretük nincs, ha marhahólyagot használnak, csak egy lyuk, a sátruk falán.Nem?

Vagy asztrálutazás, hasonlat, a mostani szegénység és az akkori életmód között.De most a szegények honnan vennének hólyagot, fólia van, papír , ilyesmi.

Ennek ellenére tetszett a vers nagyon, egy más világba hívott, távoliba, láttam a képeidet, megelevenedtek.A tartalmat itt nem értem:

ma már szárad a tegnapi virtus-lovaglás
egyetlen szenvedőjének húsa. Eledel lett.
Bőre, a mindig piros arcú taknyos gyerekek
lepedője, s befedője...

barnaby képe

Köszönöm Sea , hogy olvastad. Szerintem választ kaptál Joe-tól a kérdésedre, és az általam írt magyarázatokból is talán:)Szeretettel láttalak most is.Üdvözöllek:B:)

barnaby képe

Köszönöm Joe az észrevételeidet, és az iránymutatást. A "kobzos dobot" ebben a formában úgy értem, hogy elkobozták a ló bőrét-szőrét, és azt feszítették a keretre...régebben használták ezt a kifejezést, hogy elkoboznak valamit, vagyis elvesznek.Valójában bőrt írtam először, de a hasi bőr, annyira finom szőrrel takart, hogy úgy gondoltam, talán jobban kifejezi így, amire gondoltam. DE iGAZAD VAN, AZ NEM CSUPÁN SZŐR, mert egyértelmű, hogy azt nem lehet ráfeszíteni..."Szél járt a dallamán"...ahogy lovaglás közben kiáltoztak, rikoltoztak, ezt értettem a dallamon, mivel ez nem egyszerűen csak kiabálás, hanem  egy örömlovaglás, virtuskodás hangokkal kísérése, ami már már dallamszerű, visszatérő hanglejtésekkel, hangzásokkal.Úgy nagyjából erre gondoltam:) Üdv., és még egyszer köszönöm neked a figyelmed.:B:)

hubart képe

Egyetértek a Joe által kifogásolt dolgokkal. Sámán dobján feszül a csikó kobzott bőre - ez így lenne logikus. Ha eltekintek a fogalmazási és logikai hiányosságoktól, a vers által megidézett hangulat, miliő hiteles és megkapó. Érdemes még dolgozni rajta. 

barnaby képe

Köszönöm hubart. Dolgozgatok még...üdvözöllek:B:)