Szerelem és líra - CXII.

Száztizenkettedik rész

A szolgálat az emberiség érdekében végzett tevékenység, értékteremtő, nemes munka. Szolgálatnak tekinthetünk minden olyan munkát, amely a közösség érdekében valódi értéket teremt. 

Ha valódi értékről beszélünk, sohasem szabad a pénzre gondolnunk, mert a pénz nem valódi érték. Csupán megállapodáson alapuló csereeszköz. Nem lehet vele sem jóllakni, sem betakarózni. Nem ad tetőt a fejünk fölé, nem gyógyít, és nincs semmiféle olyan alkotó szimbólumértéke, amely fontos belső emberi tartalmak kifejezésére tenné alkalmassá.

Valódi érték lehet a közösség érdekében végzett munka tárgyiasult eredménye, de nem kell feltétlenül tárgyiasultnak lennie, és nem is képes minden esetben tárgyiasulni. A valódi értékek több dimenzióban mozoghatnak, közös jellemzőjük, hogy mindannyian az emberiség boldogulását szolgálják. 

Az értékek lehetnek:

v     Anyagi természetű értékek 

Ide sorolhatók az emberhez méltó tárgyi környezet megannyi eleme; az infrastruktúra, az emberhez méltó lakókörnyezet, az öltözék, a táplálék, az élet megkönnyítését szolgáló eszközök tömege, a tárgyiasult műalkotások.

v     Szellemi értékek 

Ida tartozik a tudás, valamint annak átadása. Szellemi érték az emberiség érdekében végzett kutatómunka és annak eredménye. Ide tartoznak az elvek, eszmék, valamint a meglévő tudás rendszerezése, értelmezése, gyarapítása.

v     Erkölcsi értékek 

Ide tartozik mindenekelőtt a nevelés és az önnevelés. Az ember érzelmi kultúrájának és érzelmi érettségének minden megnyilvánulása, az emberiség erkölcsi gyarapodását szolgáló érzelmek érvényesülése, illetve az ezt szolgáló emberi viselkedés, az ezek megvalósulását célzó intézmények.

Ide tartoznak a vallási és filozófiai értékek, sőt az ilyen természetű emberi aktivitás teljes dimenziója is.

Valamint ide tartoznak az emberi művészet, számunkra mindenekelőtt a költészet értékei és értékképző mechanizmusai.

A költészet az emberiség erkölcsi értékteremtésének szolgálatában álló sajátos struktúra, emberi értékteremtő szolgálat.

Ha ezeken végigtekintünk, és összevetjük őket a valóságról alkotott tapasztalatainkkal, azt kell éreznünk, mintha valami megromlott volna. Mintha minden éppen az ellenkező irányba tartana.

Mi kelti ezt a képzetet?

A pénz. 

Sajnos röviden azzal is foglalkoznom kell.

 

Folytatása következik.