Szerelem és líra - CXC.

SZÁZKILENCVENEDIK RÉSZ

A nemzetállam számos támadást kapott az utóbbi időkben. Túlhaladottságát, korszerűtlenségét emlegették, számos alkalommal próbálták nagyon rossz színben feltüntetni.

Nem érdemes vitatni, hogy nemzetállam a maga ideális formájában sohasem létezett, és nem létezik ma sem.

A nemzetállamot ért támadásokat leginkább az teszi hiteltelenné, hogy általában valamiféle birodalmi nézőpontból történnek. A rossz, elavult, korszerűtlen, a modern kihívásoknak megfelelni nem tudó nemzetállam akadályozza a jó, korszerű, a modern kihívásokra választ adni képes birodalom létrejöttét, vagy további terjeszkedését.

Igazából elég hamar kibúvik a szög a zsákból. Hamar felfedezzük, hogy ezek a szólamok voltaképpen a mindenkori hódító mindenkori ideológiájának aktuális változatai, időnként csaknem szó szerint egyeznek a hajdani birodalmi propagandaszövegek egyes elemeivel.

A nemzetállamot időnként egyfajta „multikulturális” szemszögből is érik támadások. Voltaképpen ez is birodalmi jellegű nézőpont. A hatalom sok helyen azt képzeli, hogy a régi „oszd meg és uralkodj!” elv modern változata az lehet, ha az őslakosokat a bevándorlókkal, a bevándorlókat az őslakosokkal sakkban tartva kényelmes egyensúlyhoz juthat.

A gyakorlatban ez persze nem működik – többek között az iszlám alapvető integrálhatatlansága miatt sem.

v     Ránk zúdult az elmúlt század történelmének minden viszontagsága. Egyedüli ország vagyunk, amelyik a jelek szerint három világháborút veszített el. Nincs területi és egyéb sikerélményünk. Minden nem felmérhetetlenül értékes adomány arra, hogy mindenki másnál tisztábban láthassunk?

De igen. Erről bővebben kell beszélnem.

Folytatása következik.

 

Hozzászólások

Bieber Mária képe

Várom a folytatást.

 

Bieber Mária

(Hespera)

lnpeters képe

Köszönöm! Csütörtökön hozom!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

hzsike képe

Nagy figyelemmel olvastam ezt a részt is. Egyre jobban szorít a téma "aktualitása"... Hol van a pozitív jövőkép? Hol van a pozitív példa? A gyermekeink, az unokáink jövője a tét.

Zsike 

lnpeters képe

Azt nekünk kell megteremtenünk, Zsike. A költészettel is. Egy olyan Európát, amely az önrendelkezési jogait gyakorló, de egymással együttmüködő helyi és nemzeti közösségek összetartó hálózatára épül. Ahol a családi, közösségi, nemzeti értékek dominálnak az emberiség morális egysége elvének szellemében. Ahol a monogámia, a női egyenjogúság és a vallási türelem alapértékek, és ahol minden helyi döntésben a helyi közösség akarata a mérvadó. Ahol a helyi akarat társadalmi kontrollja ellenőrzi a politikát és a gazdaságot. Utópiának tűnik, de csak ez van, vagy az összeomlás.

Pete László Miklós (L. N. Peters)