Történelmi fordulópont volt-e Szigetvár otroma? - LIII.

ÖTVENHARMADIK RÉSZ

A nyugatról tüzelő török lövegek 27-én többször is eltalálták a külső vár majorsági épületeit. Az állatok panaszos lármája elhallatszott az ostromlók táborába, és örömujjongást váltott ki.

Ezrével dolgoztak a magyar parasztok a töltéseken, földmunkákon, kitéve a védelmi tűznek. Sokan meghaltak közülük.

Az iszapos tófenéken ágakból, gallyból, rőzséből, földből töltést építettek, és egyre magasították. A török várostromnak ez szokásos eljárása volt hasonló esetekben. A töltést egészen a falakig vitték, a védőállásokig magasították, hogy a gyalogság azokon tömegrohamot intézhessen a vár ellen. Ez természetesen igen veszélyes munka volt, de a dandárját odaterelt keresztény parasztok végezték, és az oszmán hadvezetés nem takarékoskodott az életükkel.

A töltés kiemelkedő részeit helyenként a falak magassága fölé vitték, hogy felülről vehessék tűz alá a védőket. Amint ez megvalósult, az adott falszakasz máris védhetetlenné vált. Sok munkával járó, de igen biztos módszer volt ez, a statisztikája félelmetes.

A töröknek ebben nem a várvédelem volt a legnagyobb ellensége. Hanem az idő.

Királyi felmentő seregtől nem kellett tartania. Legfeljebb attól, hogy a magyar urak a király égisze alatt valami akcióba kezdenek.

Látni fogjuk, hogy ettől jogosan félt.

Ezért kellett siettetnie a munkálatokat. Nagyon bízott a két hatalmas töltésben.

„Azt mondotta a basa, hogy mennyi magas a vár, ha mind annyire föl köll tölteni, emberrel (hullákkal) is feltölteti s hamar való napon belé akar férkőzni.”

A várbeli tüzérség lehetőségeihez mérten igyekezett akadályozni a munkát. Komoly veszteségeket okozott, de elsősorban a nyomorult, munkára vezényelt parasztoknak.

Erkölcsi csapda volt ez természetesen, a várbeli ágyúk kénytelenek voltak a védők magyar honfitársaira lőni.

A belső kerek torony összeomlása megfosztotta a védők tüzérségét legfontosabb megfigyelőhelyétől, ahonnan minden ostrommunkálatot viszonylag jól be lehetett látni.

A tüzérséggel még súlyosabb probléma is akadt. A várnak mindössze két szakképzett tüzére volt. egyikük megsebesült, a másik elesett.

Honnan kerítettek tüzéreket?

A legmeglepőbb helyről…

A várbörtönből.

Folyatása következik.