A művész igazsága

A művészet igazsága nem adott és nem egyértelmű mindenki számára. Sokak számára a művész igazsága sem.

A jó értelemben vett józan paraszti ész általában el tudja fogadni a művész motivációit. A földhözragadtság nem. Nálunk többféle földhözragadtság létezik.

A katolikus bigottságból eredő földhözragadtság dogmatikusan ostoba. A református anyagiasságból eredő földhözragadtság haszonlesően ostoba.

De nemcsak ezek vannak.

A városi ostobaság viszonylag új keletű jelenség, eredete a technicista sovinizmus. A technikai eszközök mindenhatóságának vélt valóságára “támaszkodva” talán még sokkal távlattalanabb tud lenni, mint a másik kettő. A katolikus vagy református ostobaság üdítő lehet a kőkemény városi butaság mellett. Azok mögött valamiféle műveltség mindig áll, de a “modern” nagyvárosi bunkóság mögött az égvilágon semmi. Csak a totális nihil.

——-

Szőnyi István a Duna-kanyar festője volt.  Zebegényben megvolt a kedvenc helye, nap mint nap ott festette a Duna-parti tájat. A környékbeliek jól ismerték, de a turisták gyakran megálltak, hogy figyeljék a művészt. Szőnyinek igazából tetszett is a csendes áhítat, ez megsokszorozta az erejét, nagy örömmel és lendülettel festett, az idegenek pisszenni sem mertek.

Ez talán ma már másképpen lenne, de akkor a bunkóság még alázatos volt, szégyellős és csöndes. Csak mára nyílt ki a csipája…

Szőnyi a csodaszép tájban örömmel és mély átéléssel alkotott. A legjobb képei olyankor készültek, amikor sokan figyelték a munkáját csöndes áhítattal.

Egyszer azonban egészen másképpen történt…

Egy apa kapaszkodott fel a kisfiával Szőnyi mellé. A gyerek 6-7 éves fiúcska lehetett, fürgén mászta a domboldalt, bezzeg az apa kövér testével zihált, lihegett, köhögött, prüszkölt, és átizzadta a zakója hóna alját.

Megálltak a festő mellett. A kisfiú hallgatott, és kíváncsian nézett. Az apa hangosan zihált, mint egy gőzgép.

Szőnyi nagy kedvvel festett.

Apa és fia percekig nem szólaltak meg.

Akkor azonban a bölcs családatya imigyen okította fiacskáját:

- Jól nézd meg, fiam, és jegyezd meg: ennyit kell dolgoznia annak, aki nem tud fényképezőgépet vásárolni!

Hozzászólások

Nagygyörgy Erzsébet képe

Kedves Inpeters!

Sajnos romlott a világ sokat, az emberekkel együtt.

A történet jellemző, és tetszik.

Szeretettel Dyona

lnpeters képe

Inkább buta, mint romlott! Köszönöm!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Haász Irén képe

:)))))))

De legalább az az előnye megvan az ostobaságnak, hogy szatírára és iróniára ösztönöz, és hangos nevetésre fakaszt...

Milyen igaz! Sajnos ...

hzsike képe

Ezen aztán, igazán jót derültem, pedig nem is olyan nevetséges, inkább szánalmas az a bizonyos, "bölcs családatya". (vagy csak "gyakorlatias"?:))))) )

Remek rész ez is.

Szeretettel:Zsike:)

M. Karácsonyi Bea képe

:)

hubart képe

:))