A vajda

Eötvös Károly ellentmondásos személyiség volt. A vádlottak ügyvédje volt a tiszaeszlári perben, író volt, politikus volt. Az Abbázia Kávéház sarokasztalánál volt a törzshelye, ott vezéregyéniség volt. “A vajda”. hírhedt volt furcsa kiszólásairól.

Eötvös Károly sokat tett azért, hogy a Balaton nemzetközi üdülőhely lehessen. A magyar tenger akkor még nem volt felkapott nyaralóhely. Eötvös szervezett, kapcsolatokat épített, grófokat, bankárokat vett rá, hogy építtessenek a Balaton partján nyaralót. Valóságos apostola volt a Balatonnak.

Egyszer aztán, amikor éppen az Abbáziában szónokolt a magyar tengerről illusztris hallgatóság előtt, egy fiatal újságíró kollégája kaján mosollyal rákérdezett:

- Kedves Károly bátyám! Ön is szokott fürödni a Balatonban?

Eötvös mérgesen nézett rá.

- Mi van?

- Azt kérdem, szokott-e fürödni a Balatonban?

- Nem vagyok én bivaly, hogy pocsétába bújjak!

Hozzászólások

Mysty Kata képe

 Őszinteség, ellentmondás, hiteltelenség.

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

Haász Irén képe

:))))

Érdekes, hogy az egyszerű természeti népek mennyire élvezték a vizet, mint tisztálkodási lehetőséget, míg az úri európai világ csak a "csolnakot" tudta elképzelni rajta. A "vajda"  működése a 19. sz. második felére-végére esett. Lám, a fejlettebb Angliában a század elejénl, a régensség idején, a régens maga is erőltette a természetes életmódot, a fürdőket az élővizekben, és sokan ezt hóbortnak, szeszélynek titulálták gúnyosan. Erre az időre tehető több híres tengeri fürdőhely felfejlesztése, pl. Scarborough-é (és a nagy londoni parkoké is).