Szájaskodni vagy engedelmeskedni?

Több súlyos vereség után Rómában diktátorrá választották Fabius Maximust, aki utóbb a “Késedelmeskedő”, azaz a “Cunctator” állandó jelzőt kapta a hadtörténetben.

Fabius valójában nem azért kerülte a csatát, mert félt a harctól, hanem azért, mert rájött, hogy a római hadsereg egyelőre taktikailag alkalmatlan arra, hogy Hannibál ellen döntő ütközetet vívjon.

Ezért Fabius voltaképpen kisháborút folytatott. A nagy csatákat kerülte, de ott kellemetlenkedett az ellenségnek, ahol csak tudott. Rajtaütött a portyázóin, tőrbe csalta hírnökeit, zaklatta őket minden lehetséges módon. Felőrlő harcot folytatott.

De nagy csata nem volt, és a közvélemény elégedetlenkedett. Azt beszélték, Fabius fecsérli a rómaiak idejét és erejét.

Fabius néhány tisztjének is ez volt a véleménye.

Fabius Cunctator maga szófukar ember volt, és semmit sem adott a fecsegésre. Úgy vélte, Hannibálnak az adott pillanatban az ő módszere árt a legtöbbet.

A seregében azonban feltétlen engedelmességet követelt. Tudott jutalmazni, de a hanyagabb tisztek nagyon féltek tőle.

Egy alkalommal Fabius éppen akkor lépett valamelyik tábortűz mellé, amikor a fiatal tisztek őt szapulták. Éppen az egyik leghangosabb fickó vitte a szót.

- Vajon hová vezet bennünket ez a vénember? – fontoskodott. – Az égbe vagy a földre? Győzelemre biztosan nem! Mi a hadvezér dolga? Nem az, hogy megütközzön az ellenséggel?

A többiek felpattantak, felismerték Fabiust. A nagyhangú fickó azonban nem vette észre a parancsnokot, tovább handabandázott.

- Mi a hadvezér dolga? Szerintem az, hogy…

Most ismerte meg az öreg diktátort. Beléfagyott a szó.

- Te katona vagy, fiam?

Zavart makogás volt a válasz.

- Mit keresel itt? A csapatodnál volna a helyed!

A fickó igyekezett nagyon kicsire összehúzni magát.

- Mi a katona dolga? Szájaskodni vagy engedelmeskedni? Takarodj a szemem elől!