Szerelem és líra - CXXXV.

SZÁZHARMINCÖTÖDIK RÉSZ

A tradíciókhoz való viszony a jelenlegi magyar közélet egyik neuralgikus pontja. Elképesztő módon átpolitizálódott, sőt a napi politika részévé vált. Ezzel pedig sajnos a szélsőségek irányába polarizálódik. Vagy a szélsőséges nacionalizmus, vagy a nem kevésbé szélsőséges kozmopolitizmus irányába.

Mindkettő rendkívül kártékony. Előbbinek effektíve tömeges támogatottsága van, utóbbi mögött pedig ott áll az intézményrendszer igen jelentős része és a médiumok zöme. Emiatt a magyar társadalom szétszakadóban van.

Maga a hagyomány is szakad, töredezik, morzsolódik. A jelenlegi magyarság különféle csoportjai más és más hagyományokat tartanak számon, amelyek egymással köszönő viszonyban sincsenek.

Érdemes egy pillantást vetni rá, miféle tradíciók is léteznek ma – egymással párhuzamosan. A teljesség igénye nélkül veszem őket számba.

Az összkép döbbenetes. Tehát: múltunk és önazonosságunk néhány hagyományfelfogás tükrében. Egyik torzabb, mint a másik.

v     Európa egyik legjelentéktelenebb népe vagyunk. Nemzeti jelképeink szégyenletesek, mert egytől egyig a fasizmushoz kötődik. A finnugor nyelvcsaládból származunk, primitív nomádok voltunk, amikor behatoltunk a Kárpát-medencébe, felfordulást és pusztulást hoztunk. Utána évtizedekig raboltuk Európát. Történetünk során semmiféle jelentős kulturális értéket nem hoztunk létre, történetünk büszkeség forrása nem lehet, viszont mi voltunk Hitler utolsó csatlósai. Mindent Európától vettünk át, mindent a többi néptől kaptunk. Számunkra a jövő egyetlen perspektívája a minél gyorsabb europaizálódás, a teljes beolvadás.

Ne lepődjünk meg, és ne háborodjunk fel. Az Európa Unió hivatalos kiadványai közül több is nagyjából így ábrázol bennünket. Ezt pedig nem valami ősellenség állította össze rólunk, nem is valami összeesküvés következtében kerültek oda. Mi magunk adtuk önmagunkról ezt a jellemzést. Személy szerint nem tudom, kicsoda lehetett, de mindenképpen magyarok voltak, akik ezt a förmedvényt összetákolták.

Aki nem hiszi, járjon utána.

A nemzeti hagyományok ilyen fokú tagadása és semmibe vétele a legnagyobb politikai öngólok közé tartozik. A baloldal általános bizalomvesztésének fő okai közé tartozik a hagyományokkal való nyegle játszadozás. Politikai, közgazdasági, közigazgatási és „művészeti” szinten egyaránt. Számosan fordultak ellene jelentős részben emiatt. Igen sokan vannak, akik a jelenlegi kormányzattal elégedetlenek, de azt vallják, inkább ezer évig ez, mint egy napig a másik.

Ráadásul erősen úgy tűnik, mintha a tradíciók ilyen kezelése a rendszerváltás előtti gyakorlat egyenes folytatása volna, csak sokkal pimaszabbul és nagyobb sikerrel. Akkor a marxista-leninista ideológia szempontjai alapján torzították el a nemzeti hagyományokat, helyenként igen aljas módon. Akad olyan fontos történelmi dokumentum, amelynek a megjelentetését Aczél György személyesen akadályozta meg.

Időnként a „kultúra” egyes képviselői sem voltak a hasonló manipulációkban ártatlanok. Még rosszabb, hogy néha határozottan úgy tűnik, nemzeti tradícióink terén tovább élnek a pártállami beidegződések.

De haladjunk tovább.

v     A jelentéktelen népek közé tartozunk, nincs is múltunk. Mindenki különb nálunk. A hagyományok csak arra jók, hogy gúnyolódhassunk rajtuk. Itthon minden rossz és mindenki hülye. Magyarnak lenni ciki. Élni csak külföldön lehet.

Nagyjából ilyen „nemzeti tradíciókkal” rendelkeznek fiatalságunk hatalmas tömegei. Az utóbbi évtizedekben ijesztő mértékben szétzüllött az oktatás, a fiatalok műveletlensége elképesztő. Harminc-negyven éve nagy szégyen volt, ha valaki nem tudta, kicsoda Petőfi vagy Kossuth. Ez ma már mindennapos. Ezerszámra vannak már olyan magyar fiatalok, akik gyakorlatilag semmiféle műveltséggel nem rendelkeznek, „kulturális tevékenységük” gusztustalan filmek nézéséből, rendkívül rossz, igénytelen zene hallgatásából meg „bulizásból” áll. Ezek adják külföldre özönlő honfitársaink derékhadát. A politikai erők hiába mutogatnak egymásra, ezért a rendszerváltás utáni időszak összes kormánya felelős.

Még nagyobb baj, hogy az identitás nélküli, degenerált emberek tömegein intézmények és szervezetek sokasága élősködik. A létük bombaüzlet. Tömeget alkotnak. Nincs egyéb motivációjuk, mint a „jobb élet”, azaz a nagyobb fogyasztás. Ezért mindenre hajlandók. Cserébe profitot termelnek, ők a mai üzleti világ kívánatos „célközönsége”. Szaporításuk gátlástalan eszközökkel folyik a szemünk előtt. Ők csüngenek a sztárokon, ők harapnak rá hálásan a mindenkori divat előírta külsőségekre. Felületességük alapvető érték a világot uraló üzleti és pénzügyi hatalmasságok számára. Olcsón manipulálhatók, könnyedén irányíthatók. A legabszurdabb irányokba terelhetők, szinte azonnal fejest ugranak a számukra felkínált ál-identitásba, bármi is legyen az.

Haladjunk tovább. Nézzünk másféle torz identitásokat. A következőket nem célszerű egyediekként kezelnünk, különböző kombinációik is előfordulnak.

v     A nemes hun nép utódai vagyunk. Attila királyunk valamikor Isten ostora és Európa ura volt. Rokonaink harcos lovasnépek. Itt ellenségek vesznek bennünket körül. A Habsburgok ármánya fundálta ki a finnugor nyelvrokonságot, ami velejéig hamis. Magunkra vagyunk utalva, senkiben sem bízhatunk. Őseink tudták, hogy a gonosz erők mindig nyugaton vannak. Őrizkednünk kell minden olyan hatástól, ami nyugatról érkezik, mert az fellazítja erkölcsünket, lealjasítja nemes, ősi népünket. Állandóan készen kell állnunk a harcra. El kell vetnünk a kereszténységet, és vissza kell térnünk ősi vallásunkhoz.

Hogy tetszik?

Akad másmilyen is:

v     Európa őslakosainak ivadékai vagyunk, történetünk kezdete az ősidők homályába vész. Valamikor az egész kontinensen ragozó nyelvű népek éltek, ez volt a ragozó nyelvek őshazája. Rokonaink a sumerek és az etruszkok. Az indoeurópai betolakodók fölénk kerekedtek, és egyfolytában azon munkálkodnak, hogy lejárassanak és elpusztítsanak bennünket. A gonosz indogermán összeesküvés az aljas trianoni békeszerződésben csúcsosodott ki.

És ez?

Vannak egészen „hagyományos” identitások is. Például:

v     Őseink a Vereckei-hágón lovagoltak be, és visszafoglalták a magyar nép jogos örökségét. A Turul népéhez tartozunk, nemzetünk ősi rendjét a Szent Korona testesíti meg. Mária országa vagyunk. Évszázadokon keresztül védelmeztük a keletről támadó barbár népekkel szemben Európát, amit hitvány népei árulással honoráltak. Természetes államformánk a királyság, ahol a törvényt közösen hozza a nemzet és az uralkodó.

Ki melyiket választja? Így együtt azonban zsák és foltja. Színe és visszája.

A felsoroltak nem alkotnak teljességet. Ennél sokkal több szubkultúra létezik ma nálunk. Helyenként a fentebbieknél még groteszkebb identitásokat is felsorolhatnék. Hogy lesz ebből nemzeti egység?

Valódi nemzeti egység nem alapulhat jelszavakon, mert azok gyorsan kiüresednek.

Folytatása következik.

 

 

Hozzászólások

hubart képe

Nagyon jól összefoglaltad a problémát, Laci. A szélsőséges irányzatok uralják nagyon sok embernek az identitástudatát (már akinek egyáltalán van!), és az információ szabad áramlása, amelytől a szellemi felvilágosodást reméltük,  mintha még rontana a helyzeten. A legnagyobb problémát a fogyasztói szemlélet mindenhatóságában, és az iskolarandszer kontrolálatlan liberalizálásában látom. Mintha az lenne a legfőbb elv, hogy bármit, bárhogyan, csak ne úgy mint eddig. A fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntjük. 

Mysty Kata képe

 Ez a valós igazság, ezek vagyunk...szétfolyóban. Elkeserítő, és sajnos törékeny voltunkra kevés a gyógyír!remek írásodat viszem is a facebookra.

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

hzsike képe

Mi lehet az igazság? Fehér, vagy fekete?  Fantasztikusan gazdag volt ez a fejezet. (is)

Örömmel olvastam, kedves Laci.

Zsike :)

lnpeters képe

Köszönöm, drága Zsike!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

lnpeters képe

Egyetértünk, Joe! Köszönöm!

Pete László Miklós (L. N. Peters)